19 mai 2020 | 12:28

De ce vor autoritățile acces total la telefonul tău: cazul FBI care a deblocat un iPhone

ACTUALITATE
De ce vor autoritățile acces total la telefonul tău: cazul FBI care a deblocat un iPhone

Apple a refuzat să creeze o cale pentru autorități de-a accesa informațiile de pe iPhone. FBI susține acum că a reușit fără companie. Sunt însă câteva detalii de care ar trebui să știi, că nu-i totul atât de simplu.

Statele Unite ale Americii au o problemă: accesul facil la arme de foc. Pentru că, la nivel politic, n-au rezolvat problema, încă sunt atacuri armate soldate cu mii de victime. În 2016, Apple a fost într-un scandal imens, pentru că a refuzat să deblocheze un iPhone sau să creeze o cale de-a accesa datele de pe telefoanele sale pentru autorități.

În 2020, Procurorul General a anunțat că FBI a reușit să deblocheze telefoanele iPhone folosite de atacatorul din Pensacola, Florida. Departamentul de Justiție a anunțat că datele din telefoane au arătat legătura atacatorului cu Al-Qaeda.

William Barr, procurorul general, a spus că reușita asta a venit datorită efortului FBI, nu datorită Apple, care încă refuză să deblocheze telefoane. În 2016, autoritățile și-au găsit alți parteneri ca să facă asta. În ianuarie, FBI a anunțat că a reușit în două luni să deblocheze un iPhone 11. Conform New York Times, telefoanele atacatorului din Florida ar fi un iPhone 5 și un iPhone 7.

Pe telefoane mai vechi e mai ușor de realizat asta. Pe cele mai noi nivelul de securizare e mai ridicat. Totuși, în cazul unui iPhone 11, iată, în două luni FBI a putut obține acces.

De ce FBI critică Apple, deși poate debloca aproape orice iPhone

Miza autorităților e să forțeze companii ca Apple, Samsung și altele să creeze metode mai simple de-a debloca telefoanele. Sau, de fapt, de-a vedea ce-i în telefoane, chiar și dacă nu sunt parte dintr-o investigație. Barr a și spus că au fost cheltuiți mulți bani pentru a obține acces la datele de pe telefoanele atacatorului din Florida.

„Dorința Apple de-a asigura confidențialitate clienților e de înțeles, dar nu cu orice cost. Nu există niciun motiv pentru care companii ca Apple nu ar permite accesul autorităților la dispozitive, pe baza unui mandat, în timp ce ar menține aceleași standarde de securitate. Atingerea unui astfel de echilibru nu ar trebui lăsată în seama corporațiilor.”
William Barr, procuror general SUA

Atât în 2016, cât și în acest caz din 2019 soluționat acum miza autorităților e să folosească atacurile ca scuză pentru a putea accesa orice computer sau telefon fără mari dificultăți. Și, totodată, s-o facă și în cazuri mai puțin dramatice, cum au fost în ultimii ani.

După cum s-a aflat în 2018, FBI a preferat să ceară și să certe Apple decât să găsească alte metode de-a accesa datele de pe telefon. Un rezumat al mizei autorităților ai în videoul de mai sus. În ciuda discursului public afișat de FBI, Donald Trump sau alții, crearea unei căi de acces în telefoane și computere n-ar fi folosită doar în cazuri atât de grave.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele