14 mai 2020 | 17:19

Anunț de la Agenția Europeană a Medicamentului: când e gata vaccinul

ACTUALITATE
Anunț de la Agenția Europeană a Medicamentului: când e gata vaccinul

E o luptă contracronometru în întraga lume pentru găsirea unui vaccin care să pună punct pandemiei pe care o traversăm. Agenția Europeană a Medicamentului vine cu propriile estimări.

Toți specialiștii din lume știu că sfârșitul pandemiei înseamnă, de fapt, momentul în care se va găsi un vaccin împotriva noului tip de virus. Mai devreme de acest moment, toată lumea va trebui să învețe să trăiască în prezența virusului. Pentru că-s slabe șanse ca el să dispară de la sine.

Așa că se fac teste și experimente pentru a se identifica serul care ar putea scăpa lumea de acest virus. Agenția Europeană a Medicamentului nu crede, însă, că lucrurile se vor rezolva anul acesta. Iar dacă vaccinul e descoperit de America și China, atunci ar putea dura foarte mult timp până când stocurile vor ajunge și-n Europa.

Pentru că, evident, vor beneficia primii de vaccin cei care-l descoperă.

Când e gata vaccinul împotriva coronavirus

Agenția Europeană a Medicamentului susține că se află în contact cu cei care lucrează în acest moment la dezvoltarea unui vaccin. Marco Cavaleri, șeful departamentului care se ocupă de vaccinuri, susține că se fac toate eforturile pentru a accelera procesul de aprobare. Doar că, într-un scenariu optimist, am putea vorbi despre un vaccin abia la anul pe vremea asta sau la începutul anului 2021. El a exclus posibilitatea de a trec e peste cea de-a treia fază de testare, despre care spune că este necesară pentru a se asigura că vaccinul este eficient şi sigur.

Foarte important e și cine descoperă acest vaccin, după cum recunosc oficialii europeni.

„Dacă primul vaccin va fi dezvoltat în afara Europei, trebuie să facem tot posibilul să ne asigurăm că acesta va fi accesibil pentru toate statele”, a spus Peter Liese, membru proeminent al Uniunii Creştin-Democrate a cancelarului Angela Merkel.

„Mizăm pe dialog şi cooperare, dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru situaţia în care alţii resping dialogul. Avem nevoie de un Plan B”, a mai comentat Liese.

În total, suma donată pentru dezvoltarea unui vaccin se ridică 8,1 miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro). Banii sunt folosiți pentru cercetarea, fabricarea şi distribuirea unui posibil vaccin şi tratament împotriva COVID-19, în cadrul unei campanii în centrul căreia s-a aflat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. SUA și China au refuzat să pună umărul la acest proiect.