Zeci de români și-au rezolvat singuri problema semnalului prost la telefon. De ce sunt acum în vizorul autorităților?
Zeci de români au intrat în vizorul autorităților pentru că au căutat să-și sporească acoperirea de semnal în timpul pandemiei de coronavirus. Nimeni n-a scăpat nedepistat.
Zeci de români au căutat să aibă semnal mai puternic în perioada în care au stat acasă și-n care, probabil, au observat că operatorii nu le asigură puterea de semnal pe care și-o doresc. Numai că ei au apelat la soluții pe care autoritățile le consideră ilegale.
E vorba de echipamente care amplifică semnalul de tip 2G/3G/4G, adică sisteme radio care cresc nivelul semnalului recepționat de telefonul mobil. 20 de români au fost depistați că au făcut acest lucru, pe fondul izolării sociale și a intensificării utilizării comunicațiilor electronice, după cum anunță ANCOM. Toți au primit avertismente.
Români avertizați că au căutat semnal mai puternic
Potrivit ANCOM, românii au acționat fără acordul operatorilor de telefonie, iar echipamentele provocau interferențe de semnal la telefonia mobilă și au generat reclamații.
În urma verificărilor, 20 de persoane fizice au primit pentru moment doar avertismente, după ce au scos din folosință echipamentele. Dacă vor repeta fapta riscă amenzi de până la 5.000 de lei. Amplificatoarele de semnal GSM (denumite și repetoare de semnal) sunt echipamente radio menite să preia semnalul emis de stațiile de bază 2G/3G/4G ale furnizorilor de servicii de comunicații de telefonie mobilă pentru a-l amplifica în interiorul clădirilor, oferind o putere îmbunătățită a semnalului radio recepționat de telefonul mobil.
Practic, ai un semnal mai bun la telefon și la alte dispozitive care folosesc acest semnal.
Autoritatea de reglementare în comunicații a atenționat vineri că în contextul pandemiei de COVID-19 și pe fondul distanțării sociale și a intensificării utilizării serviciilor de comunicații electronice, amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G, echipamente radio care cresc nivelul semnalului recepționat de telefonul mobil, ar putea să fie tot mai utilizate. Numai că acest lucru e ilegal.
Cei 20 de români s-au ales, deocamdată, doar cu avertismente. Dar amenda poate urca până la 5.000 de lei dacă ești depistat că recurgi la astfel de echipamente.