Toți cei care au card bancar trebuie să știe asta. Adevărul despre codul PIN introdus invers
Un mit care circulă mai puternic în aceste zile e că dacă bagi codul PIN invers la bancomat, se întâmplă lucruri. Sunt oameni care cred în acest mit, așa că trebuie să-l demontăm, ca să nu te lași purtat de ce mai apare pe internet uneori.
Autoritățile, până acum, au infirmat că introducerea inversă a codului PIN ar duce la ceva. Dar tot sunt oameni care cred asta.
Credința multor oameni e că dacă tastezi codul PIN invers, bancomatul băncii „înțelege” că ești jefuit și sună automat la poliție. Pe cât de frumos ar fi să existe un așa sistem, pe atât de dificil de gestionat ar fi. Tocmai de aceea autoritățile au tot anunțat că așa ceva nu e valabil. Practic, dacă introduci codul invers, nu se întâmplă nimic.
Credința aceasta falsă e propagată cel mai des pe Facebook și WhatsApp, în zilele noastre. Cei care distribuie așa ceva nu fac decât să propage o minciună care a devenit extrem de cunoscută și care s-a dovedit doar un mit.
Cum s-a ajuns la această minciună cu codul PIN introdus invers?
Mitul a pornit în urmă cu peste un deceniu. Pe atunci a circulat pe mail, iar acum și-a găsit o a doua casă pe WhatsApp și în grupuri de Facebook. Cel puțin cât încă vom mai avea cash scos de la bancomat e posibil să nu dispară minciuna asta.
Spre deosebire de altele, are și-o ramură de adevăr. Spre finalul anilor ’80 a fost gândit un sistem de siguranță care să poată fi activat la introducerea în ordine inversă a cifrelor din codul PIN. A fost propusă de Joseph Zingher, un avocat din Illinois, iar el a obținut chiar și un brevet pentru idee.
Nu a devenit niciodată o tehnică aplicată pe scară largă. Cea mai bună explicație e că, dat fiind că ai codul PIN din patru cifre, nu ai cum să faci un sistem care să separe palindroamele de un avertisment de securitate. Și aici intră codul PIN sub forma: 4554, 1221 sau 3883. Oricum, orice PIN sub forma asta ar fi adus un haos.