11 mai 2020 | 08:03

Testarea în masă în România, o posibilitate reală: cum și când se va desfășura

ȘTIINȚĂ
Testarea în masă în România, o posibilitate reală: cum și când se va desfășura

Oficialii de la București au ajuns la concluzia că viața în România nu poate reveni la normal până când nu vor fi testați toți românii. În acest sens, a fost detaliat un plan.

În ultimele luni, s-a vehiculat deseori câ numărul bolnavilor este semnificativ mare decât cel raportat. Cei mai mulți sunt de părere că, în realitate, vorbim de câteva ori mai multe cazuri. Discrepanța este dată de lipsa testării în masă. În momentul în care se vor relaxa restricțiile în România, se pare totuși că vom avea parte de o formă de testare în masă.

Un plan pe marginea acestui subiect a fost detaliat duminică seara de ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a explicat că, de la 1 iunie, ar putea începe un proces de testare în masă. Pentru eficiență sporită și din pricina costurilor, sunt șanse mari însă să vorbim doar de o testare pentru anticorpi. Aceasta ar fi mai rapidă, mai puțin invazivă și mai ieftină. Nu este exclusă nicio testare combinată cu teste serologice și moleculare.

Ca referință, teste pentru anticorpi se fac în țări afectate de coronavirus precum SUA, Spania, Marea Britanie și Germania. În România, doar Primăria Capitalei a anunțat un astfel de plan, în parteneriat cu Institutul Matei Balș, dar procesul a fost blocat. Cele mai bune ar fi însă testele de diagnoză pentru infecțiile cu SARS-CoV-2 folosindu-se detecția ARN viral prin Real-Time RT-PCR.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde de cum o solicităm. Dacă o solicităm doar din teste serologice sau o dublăm și cu cele moleculare. În funcție și de cazuri, pe zone de focar mare, pe zone de focar mic. O să testăm voluntarii, dar voluntarii pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul, la Europa FM.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele