10 mai 2020 | 14:24

Decizia pentru cei care au cont sau card bancar. Ce trebuie să știi despre cea mai utilă hotărâre a Guvernului

BANI
Decizia pentru cei care au cont sau card bancar. Ce trebuie să știi despre cea mai utilă hotărâre a Guvernului

Aceste vremuri dificile au venit și cu o veste mare și importantă pentru români. Statul a început să se digitalizeze. Cel mai nou anunț vine ca o reală gură de aer.

Cel mai recent anunț al Guvernului e despre cum va fi dezvoltat Sistemului Național Electronic de Plată. Probabil că-ți sună cunoscut sau nu, dar aceasta e infrastructura pentru ce reprezintă ghiseul.ro.

Recent, Guvernul a adoptat o hotărâre conform căreia, în cazul tranzacțiilor cu cardul, comisionul perceput de instituția de credit care acceptă plata este limitat la un prag superior de autorități. Iar hotărârea prevede și că persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică îl vor putea folosi. Astfel, persoanele juridice vor putea plăti, pe lângă taxe și impozite către bugetul de stat și alte obligații datorate altor instituții public, cum ar fi amenzile, dacă acea entitate este înrolată în Sistemul Național Electronic de Plată.

Până acum, SNEP se adresa exclusiv plății taxelor și impozitelor și exclusiv persoanelor fizice. Prin acest demers, antreprenorii din România vor beneficia de aceleași avantaje pe care SNEP le oferă cetățenilor. Și aici e legătura cu ce ziceam mai devreme. Statul român începe să se digitalizeze și asta nu poate fi decât o veste bună pentru toți cetățenii, de la persoane fizice până la antreprenori, instituții publice și organizații non-guvernamentale.

Ce se întâmplă cu comisioanele, conform Guvernului

Pe scurt, comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operațiunile de tranzacționare online aferente încasării obligațiilor de plată către bugetul general consolidat prin intermediul SNEP nu vor depăși tarifele maximale aprobate prin decizie emisă de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

În ceea ce privește tranzacțiile cu cardul, comisionul perceput de instituția de credit care acceptă plata este de maximum 1% din valoarea tranzacției. Nu e însă mai mare de 30 de lei.

Ce mai urmează acum? Ei bine, așteptăm normele metodologice și normele tehnice. Pentru stabilirea acestora e un termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. În 2019, au fost înrolate în ghiseul.ro un număr de 384 instituții publice locale și centrale. Au fost înregistrate 1,268 milioane de tranzacții online, în creștere cu 34% față de cele operate în 2018.