06 mai 2020 | 17:01

CCR dă totul peste cap: amenzile primite pentru nerespectarea izolării încalcă legea

CHESTII
CCR dă totul peste cap: amenzile primite pentru nerespectarea izolării încalcă legea

CCR dă totul peste cap după ce a decis că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale. Practic, a fost admisă o sesizare depusă de Avocatul Poporului pe acest subiect.

Pe perioada stării de urgență, autoritățile au fost în alertă și au dat amenzi în valoare de sute de milioane de lei celor care n-au respectat carantina sau izolarea. Printre persoanele sancționate se numără cele care au fost prinse fără declarație pe proprie răspundere, dar și cei care au fost surprinși în timp ce fugeau din zonele de carantină.

De asemenea, au fost multe cazuri în care situațiile au degenerat, iar polițiștii au fost nevoiți să intervină violent.

Acum, Curtea Constituțională dă totul peste cap și susține că amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale. Practic, a fost admisă sesizarea Avocatului Poporului, care a ridicat câteva semne de întrebare legate de OUG care stabilea acel cuantum al amenzilor.

CCR a decis că amenzile din starea de urgență sunt neconstituționale

Pe scurt, decizia luată de Curtea Constituțională admite sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, adică exact acel act normativ prin care Guvernul a decis amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare. Printre ele se numără și nerespectarea izolării sau a carantinei sau ieșirea din casă fără motive reale și fără declarație pe proprie răspundere.

Ce a făcut Guvernul a fost să înăsprească aceste reguli și să vină cu amenzi mai mari: valorile au crescut – de la minimum 2.000 lei şi până la maximum 20.000 lei, faţă de minimum 100 de lei şi maximum 5.000 de lei, cât prevedea legea în vigoare înainte de instaurarea stării de urgență.  Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

Ce a sesizat Avocatul Poporului

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Altfel spus – Avocatul Poporului atrăgea atenția că amenzile trebuie stabilite de organul abilitat, în funcție de situație și în acord cu legile existente. Mai mult, instituția arăta că OUG privind amenzile nu specifică faptele pentru care se dau amenzi, ceea ce este neconstituțional.

Or, în timpul stării de urgență, aceste sancțiuni ar fi fost dictate subiectiv, la valoarea maximă.

De precizat că decizia CCR nu înseamnă, automat, că amenzile vor fi anulate. Lucrurile vor fi clarificate în momentul în care apare și motivarea Curții. Chiar dacă nu-s anulate automat, oamenii amendați pot cere anularea sancțiunilor, tocmai în baza deciziei CCR.

Numai că e nevoie de o acțiune în instanță individuală, adică fiecare cetățean amendat trebuie să depună o plângere în acest sens la instanța abilitată.

Valoarea amenzilor date în perioada stării de urgență urcase la aproximativ 600 de milioane de lei – adică 120 de milioane de euro.