Veste bună pentru toți românii. Cîțu s-a angajat ca noi toți să ne bucurăm din nou
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a spus că Guvernul lucrează la rezolvarea uneia dintre cele mai mari crize din prezent.
În România, starea de urgență se va termina pe 15 mai. Apoi, urmează o perioadă de relaxare a restricțiilor din această perioadă. În acest context, Florin Cîțu a venit cu o veste optimistă pentru majoritatea românilor.
Cîțu a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, că va face tot ce este posibil ca să ajute sectorul de turism din România. Astfel, românii vor putea să se bucure din nou de-o vacanță. Declarația lui Cîțu a fost completată de una similară de la ministrul Economiei.
„Turismul românesc merită! În ultimii ani, 1 mai reprezenta începerea sezonului turistic în România. Din păcate, anul acesta, criza generată de COVID-19 a desfiinţat această tradiţie. Cu siguranţă săptămâna viitoare voi încerca să am o întâlnire cu organizaţiile reprezentative din acest sector al economiei. Este sectorul poate cel mai lovit din economie de această criză. Trebuie să găsim şi alte măsuri, pe lângă IMM INVEST, plata şomajului tehnic şi amânarea ratelor la banca, pentru a-i ajuta să treacă peste această perioadă dificilă. Împreună o să trecem peste aceasta criză şi ne vom bucura din nou de concedii în România.”
Florin Cîțu
Ce plan are și Ministerul Economiei pentru turism?
Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a dat asigurări că industria turismului va beneficia de un pachet de ajutor. Ideea ar fi și reducerea costurilor cu energia electrică a hotelurilor şi restaurantelor. Iar bani vor fi și pentru angajați, și pentru amenajarea spațiilor ca să fie în regulă pentru turiști.
„Până nu ne vom simţi în siguranţă că, mergând la un hotel, mergând într-un restaurant, mergând într-un bar vom fi siguri că nu se va întâmpla ceva vizavi de sănătatea noastră, acest lucru nu va putea fi relansat. Suntem în permanentă discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne tocmai pentru a pune la punct un set de reguli ca să facem oamenii să se simtă în siguranţă atunci când pleacă pentru o locaţie pentru a se destinde, când se duc într-un restaurant, când se duc într-un hotel. Hotelurile nu sunt închise din punct de vedere oficial, dar, neexistând trafic, ele stau degeaba deschise.”
Virgil Popescu, citat de Digi24.
Estimarea acestuia e că abia în iulie – august putem vorbi de turism în România și unul care să genereze bani pentru industrie.
Planul de la Ministerul Economiei
- finanțare prin granturi 100% pentru o producţie de fotovoltaice de curent electric, fotovoltaice de 27 kw, care ar putea reduce la unii chiar 100%, la alţii poate cu 50% costurile cu energia electrică
- reguli vizavi de modificările pe care trebuie să le facă hotelierii, proprietarii de restaurante, cafenele şi baruri (reguli care vor presupune nişte costuri suplimentare
- un grant dedicat pentru industria ospitalităţii