29 apr. 2020 | 17:12

Patru secunde de exerciții: cât de scurt poate să fie, de fapt, antrenamentul zilnic

ACTUALITATE
Patru secunde de exerciții: cât de scurt poate să fie, de fapt, antrenamentul zilnic
Jonathan Borba / Unsplash

Sportul este important și mai ales acum că stăm mai mult timp acasă, e nevoie de exerciții zilnice ca să ne menținem cât mai sănătoși.

Potrivit cercetătorilor, patru secunde de efort intens, repetat periodic pe parcursul zilei ar putea avea efecte benefice pentru tine. Astfel, ar putea contracara unele dintre consecințele metabolice nesănătoase care apar odată cu inactivitatea pe o perioadă îndelungată de timp. Acest lucru în arată un nou studiu surprinzător, care se concentrază pe potențialele mari beneficii ale antrenamentelor „diminutive”.

Studiul s-a bazat pe un tip specializat de biciclete staționare. Sugerează că chiar și câteva minute – sau secunde – de exerciții fizice în fiecare zi ar putea ajuta substanțial la consolidarea sănătății noastre.

Majoritatea dintre noi petrece foarte mult timp stând jos, fără să aibă vreo activitate fizică. În special pentru cei care lucrează la birou, poziția implicită a acestora este exact aceasta. Acum, odată cu izolarea, cantitatea de mișcare pe care o facem este chiar și mai mică decât înainte.

De ce ai nevoie de exerciții pentru a te menține sănătos

Impactul inactivității asupra sănătății poate fi considerabil. Studiile arată că de aici se nasc riscuri crescute pentru boli de inimă, diabet zaharat tip 2 și alte perturbări metabolice. Mai concret, mai multe ore de stat jos pot contribui la o creștere de acizi grași din fluxul sanguin, cunoscuți sub numele de trigliceride.

Mușchii în repaus produc mai puțină substanță care distruge trigliceridele decât o fac mușchii care se contractă. La rândul lor, un nivel ridicat de trigliceride duce la un risc crescut de boli de inimă și alte probleme metabolice. În teorie, o cantitate de exerciții fizice ar trebui să ajute la combaterea acestei probleme, deoarece implică contractarea mușchilor.

Acest nou studiu vine cu o veste bună pentru cei mai leneși dintre noi, care nu-și doresc neapărat sesiuni intense de antrenamente pentru a-și menține sănătatea.

Recent, cercetătorii au început să se întrebe dacă sesiuni de exerciții mai scurte, dar mai frecvente (mai ales cele intense) de-a lungul zilei, ar putea evita mai bine efectele nedorite ale inactivității.

Descoperirea surprinzătoare a noului studiu

Pentru studi, oamenii de știință din Texas au recrutat opt bărbați și femei tineri și sănătoși și i-au rugat să petreacă o zi întreagă stând jos, în laborator, ridicându-se doar pentru a mânca sau a merge la baie. Apoi, într-o altă zi, voluntarii au repetat „exercițiul”, cu excepția a unor perioade de câteva secunde la fiecare oră, în care au alergat rapid pe o bicicletă specială folosită pentru testarea puterea piciorului și a plămânilor sportivilor profesioniști.

Potrivit oamenilor de știință, sportivii ar avea nevoie de două secunde de pedalare pentru a atinge efortul maxim. Astfel, au ajuns la concluzia că restul dintre noi probabil ar avea nevoie, să zicem, de două ori mai mult. Astfel, le-au cerut voluntarilor lor să urce pe biciclete și să sprinteze cât mai tare timp de patru secunde, apoi să oprească pedalarea, să se odihnească timp de 45 de secunde și să sprinteze din nou, repetând acea secvență de cinci ori.

În total, voluntarii au făcut 160 de secunde de exerciții într-o zi.

Voluntarii au ajuns la niveluri sanguine mai mici de trigliceride și au ars mai multe grăsimi în următoarele șase ore. Trigliceridele acestora au rămas cu aproximativ 30% mai mici pe parcursul a celor șase ore de monitorizare decât fuseseră în ziua anterioară, în care n-au avut niciun fel de activitate. Rezultatele sugerează că întreruperea statului cu exerciții frecvente, intense și extrem de scurtate poate „anula” unele dintre efectele adverse ale sedentarismului.