Dezastru pentru România: seceta de acum îi face pe agricultori să se teamă că va fi ca cea din 1947
Criza medicală de acum ar putea fi accentuată, în România, de-o secetă care va duce la pierderi de peste 50%. Guvernul a venit cu o promisiune.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a spus că peste această criză determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Cele mai afectate regiuni sunt Moldova și Dobrogea. „Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare. Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă”, a transmis ministrul.
Estimarea de la Guvern: o pierdere a producției de 50%. „Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză. Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi”, a mai transmis Oros.
Seceta din 1947 a aruncat România într-o foamete cruntă
Costel Vânătoru, cercetător în agricultură, a explicat pentru Digi24 că e nevoie ca România să se pregătească cu atenție.
„Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947. Din păcate veștile de la meteorologi nu sunt prea bune.”
Costel Vânătoru
De cealaltă parte, Daniel Alexandru, agrometeorolog, a spus că nu vor exista cantităţi de precipitaţii care să acopere deficitul de apă din sol. Chiar dacă va ploua mai mult în aprilie – mai, nu va fi suficient ca să acopere deficitul din ultimele șapte luni. Speranța e ca în mai – iunie să plouă mai mult.
Ce ne duce în situația de-a compara situația de acum cu cea din 1947? Cei mai mulți specialiști din domeniu susțin că devină e iarna fără zăpadă, dar și lipsa ploilor de primăvară. Și, peste toate, lipsa sistemelor de irigații. Situația nu e optimistă pe termen lung pentru România.