22 apr. 2020 | 13:10

Cei cu cont bancar trebuie să știe asta. Ce legătură are cardul cu telefonul folosit?

BANI
Cei cu cont bancar trebuie să știe asta. Ce legătură are cardul cu telefonul folosit?

Suntem în plină dezvoltare a internet bankingului și, mai ales, mobile bankingului. Românii nu sunt străini de această abordare. Acum vedem și cum fac cei cu cont bancar să-și țină banii în siguranță, chiar și când îi administrează de pe telefon.

Cei mai mulți români care folosesc telefonul ca să plătească diverse cumpărături, preferă autentificarea prin amprentă. Cei mai mulți consideră că plățile efectuate prin autentificare biometrică sunt mai sigure și mai convenabile decât metodele tradiționale. Cele tradiționale sunt, de exemplu, autentificarea cu PIN.

Conform unei cercetări Visa, 57% dintre consumatorii români au renunțat la o achiziție online, deoarece nu și-au amintit parola contului.

Românii își achită cumpărăturile cu amprenta

Potrivit acestui studiu, peste 90% dintre consumatorii români sunt de părere că recunoașterea amprentelor este cea mai sigură formă de autentificare, urmată îndeaproape de scanarea irisului (89%). Confortul este, de asemenea, un atu important când vine vorba de plățile cu autentificare biometrică. Astfel, 57% dintre respondenți au renunțat anterior la realizarea unei achiziții online, principalul motiv fiind uitarea parolei de acces.

Autentificarea biometrică va deveni tot mai importantă datorită directivei PSD2. Reglementările în vigoare obligă băncile să efectueze verificări mai stricte ale plăților online pentru a se asigura că acestea sunt efectuate de deținătorul legitim al cardului – solicitând clientului să-și confirme identitatea printr-o dublă autentificare.

Tehnologia de autentificare biometrică îndeplinește criteriul SCA de dublă verificare a identității consumatorului, deoarece se realizează prin intermediul unui dispozitiv înregistrat și conectat și un sistem biometric.

Dacă încă nu folosești autentificare biometrică – amprentă sau scanarea feței – ține cont că te-ai putea trezi într-o situație bizară. De exemplu, peste jumătate dintre consumatorii români (53%) se declară în continuare îngrijorați de posibilitatea de a-și bloca contul după multiple încercări eșuate de efectuare a unei plăți prin intermediul acestei metode de securitate.

De ce e populară amprenta și nu fața? Explicația aici e destul de simplă: românii au mai multe telefoane cu Android decât iPhone și, în egală măsură, au telefoane iPhone mai vechi de iPhone X. Astfel, mențiunea cu scanarea irisului e valabilă doar pentru telefoanele Samsung lansate în urmă cu un an sau mai vechi. În următorii doi ani e posibil să se schimbe statisticile.