21 apr. 2020 | 11:36

Avertisment pentru toți românii cu card bancar: s-au aflat cei 7 pași care țin escrocii departe

BANI
Avertisment pentru toți românii cu card bancar: s-au aflat cei 7 pași care țin escrocii departe
rupixen.com / Unsplash

Ești sfătuit în perioada asta să comanzi online. Ești sfătuit să plătești cu cardul și nu cu cash. Și așa ar trebui să faci. Dar ține cont de acești pași, ca să nu rămâi fără bani.

Ca idee, valoarea medie a unei tranzacții online cu cardurile Visa din România a crescut cu 10% în martie față de aceeași perioadă din 2019. O dovadă clară că oamenii țin cont să evite cashul. Cele mai mari creșteri ale tranzacțiilor online au putut fi observate în cazul restaurantelor (+524%), magazinelor alimentare (+147%), farmaciilor (+64%) și al plăților de utilități (+51%).

Un avantaj evident al plăților electronice este accesul rapid şi în deplină siguranţă la contul bancar, oricând şi fără costuri suplimentare. De cealaltă parte, plata cash presupune timp și uneori comisioane de retragere a banilor din cont. Visa a furnizat astfel această listă cu sfaturi ca să te ții departe de fraude.

Cum să folosești mai bine cardul bancar

  • Folosește un mod sigur, rapid și ușor de a te identifica — conform noilor reglementări europene, băncile vor începe să ceară mai multe elemente de autentificare când plătim online, pentru a se asigura că plata e făcută de deţinătorul cardului şi nu de către un infractor. Dacă ai această opțiune, setează pe telefon și în aplicațiile bancare metode de autentificare biometrice, precum amprenta digitală sau recunoașterea facială. Acestea oferă o autentificare rapidă și îmbunătățesc experiența de plată.
  • Caută „s” — când plătești online, verifică adresa URL pentru a te asigura că începe cu „https: //”. „s” la sfârșit indică o conexiune sigură.
  • Activează alertele — activarea serviciului de alerte oferit de emitentul cardului te ajută să vezi de fiecare dată când se face o plată din cont. Semnalează emitentului cardului dacă observi plăți neobișnuite pe care nu crezi că le-ai făcut. Reglementările în vigoare te pot ajuta să recuperezi banii dacă altcineva a folosit în mod fraudulos cardul.
  • Familiarizează-te cu modalitatea de contestare a tranzacțiilor efectuate cu cardul — Aceasta este o modalitate prin care banca poate recupera banii de la banca unui comerciant atunci când nu primești bunurile sau serviciile pe care le-ai plătit online cu cardul, inclusiv în cazul în care un comerciant îşi încetează activitatea.

Câteva exemple pentru a înțelege mai bine când se poate contesta o tranzacție efectuată cu cardul. Dacă un zbor pe care l-ai plătit cu cardul Visa a fost anulat, deoarece compania aeriană nu mai poate furniza serviciul și nici nu îți propune o soluție alternativă pentru viitor. Sau dacă tricoul pe care l-ai comandat este prea mic și magazinul nu vrea să îl primească înapoi. Dacă nu ai avut succes în discuţiile directe cu comerciantul sau operatorul turistic sau asigurarea nu oferă soluții alternative pentru biletul respectiv de avion, poți încerca să soliciţi băncii să recupereze banii prin opţiunea de contestare a tranzacției respective.

Este bine să știi că există această facilitate, iar emitenții de carduri au toate informațiile pentru a efectua evaluarea corectă a situațiilor specifice.

  • Ai grijă la tentativele phishing — Fii atenți la mailuri sau apeluri telefonice nesolicitate și suspecte. Expeditorii pot încerca să fure informații personale, cum ar fi numărul contului sau cardului, numele de utilizator, parole etc. Dacă ai suspiciuni, nu da clic pe link-uri și nu descărca fișiere.
  • Folosește „token-uri” și servicii de plată cu un singur clic pentru a plăti simplu și în siguranță — Când înrolezi cardul în telefon și în unele aplicații ale comercianților, datele cardului sunt adesea înlocuite cu un „token” digital, adică detaliile cardului nu sunt stocate, ceea ce crește nivelul de securitate. Unii comercianți oferă opțiunea de a face plăți cu un singur click, ceea ce înseamnă că trebuie doar să configurezi serviciul, să dovedești că ești deținătorul cardului și apoi poți face cumpărături online simplu, fără a fi nevoie să introduci detaliile cardului la fiecare plată.
  • Actualizează software-ul pentru sistem și aplicație — Instalează cea mai recentă versiune de software pe computer, tabletă sau telefon. Companiile dezvoltă permanent noi soluții de securitate – actualizarea software-ului te ajută să te protejezi de riscuri

Nu uita că, atunci când ai suspiciuni de fraudă, trebuie doar să suni la emitentul cardului și să explici situația – acesta este singurul în măsură să te ajute la rezolvarea situației.