Tratamentul revoluționar care poate salva sute de mii de vieți. De ce li se ia sânge celor infectați cu virusul?
După câteva săptămâni de așteptare, Ministerul Sănătății a făcut anunțul. Urmează ca România să treacă la un tratament spectaculos care ar putea salva sute de mii de vieți de-a lungul acestei perioade de pandemie. Ce presupune tratamentul cu plasmă?
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a transmis că pe 22 aprilie semnează ordinul prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19. Astfel, plasma autoimună va fi folosită de medici pentru a-i trata pe cei infectaţi.
„Pentru plasmafereză trebuie două protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT şi dăm Ordin de Ministru, iar pentru tratament încă este la nivel de studiu şi o să trebuiască să obţinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie şi Comisia de Boli Infecţioase, că se va face sub formă de studiu, nefiind în ţara noastră până acum acest tip de tratament.”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, citat de Mediafax
Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la Bucureşti şi la Iaşi. Va fi instalat un altul la Timişoara. Totodată, în România sunt peste 1.300 de pacienți vindecați. Astfel, donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă doar după ce li se va face un test care să arate prezenţa anticorpilor în sânge.
România nu e singura țară care speră să rezolve astfel problema pe termen scurt
Marea Britanie a început, de asemenea, testarea acestui tip de tratament. Vor fi derulate două teste clinice cu sânge de la pacienți declarați recuperați.
Miza, atât în România, cât și în alte țări, e imunizarea. Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici.
Mai ales că un vaccin n-ar fi disponibil mai devreme de toamnă.