17 apr. 2020 | 17:52

Vestea pentru toți românii care au cont bancar: ce se întâmplă cu ratele în această perioadă

BANI
Vestea pentru toți românii care au cont bancar: ce se întâmplă cu ratele în această perioadă
Inquam Photos / Octav Ganea

Pe fondul discuțiilor despre amânarea ratelor se impune și ca românii să știe cum va evolua aceasta și cât vor trebui să plătească la final. Din fericire, câteva bănci fac demersuri care să atenueze din impact.

Cel mai grav loviți de criza de acum sunt românii care au credit ipotecar. Chiar dacă statul a spus că dobânzilor vor fi suportate, ratele sunt destul de mari. Scenariul în care ai credit pentru casă, dar ai rămas fără loc de muncă nu mai e deloc improbabil în această perioadă.

Ordonanța prin care Guvernul a întins o mână de ajutor românilor cu rate se transpune însă problematic în termen mai lung. Specialiști în finanțe le recomandă românilor să nu folosească amânarea pentru 9 luni, ci mai degrabă, dacă chiar au nevoie, pe-o perioadă mai scurtă.

Asta pentru că o rată de 1.190 de lei la un credit ipotecar de 200.000, amânată 9 luni, va ajunge, în următorii cinci ani, o rată de 1.315 lei. Asta înseamnă cu 125 de lei mai mult în fiecare lună. Diferenţele cresc pe măsură ce valoarea creditului este mai mare. Cine îşi amână azi ratele va avea parte de mai multe verificări din partea băncilor dacă vor să acceseze un credit în viitor, avertizează specialiştii.

O bancă va oferi un simulator pentru rată

Această săptămână a venti și cu o veste bună de la Banca Transilvania. Gabriela Nistor, director general adjunct Retail Banking, Banca Transilvania, a spus că, atunci când un client dorește să aplice pentru amânarea ratelor la credite, pune în balanță situația lui și a familiei, procentul scăderii veniturilor, dar și cât de lungă va fi perioada în care va fi afectat.

„[…] noi vom pune în scurt timp la dispoziția clienților un mic simulator în care clientul să vadă cum va fi afectată rata sa în viitor. Iar în cazul în care el are într-adevăr nevoie, deoarece trece printr-o perioadă dificilă, suspendarea amânării ratelor de plată reprezintă cu adevărat o mână de ajutor pentru gestionarea venitului lunar, afectat de contextul prin care trecem. […] trebuie să punem în balanță acest beneficiu pe termen scurt cu prelungirea perioadei contractuale în paralel cu recuperarea dobânzilor pe perioada amânată”, a afirmat aceasta.