Planurile privind vânzarea Telekom, pe linie moartă: ce se mai aude despre tranzacție
Telekom România e de vânzare, după cum aflai încă de anul trecut. Dar tranzacția nu a fost încheiată nici până acum și s-ar putea ca lucrurile să stea complet diferit anul acesta. Pe de-o parte e criza generată de pandemia de coronavirus. Pe de altă parte, germanii s-ar putea să vrea altceva.
Vestea că Telekom România – adică fostele companii Romtelecom și Cosmite – e de vânzare a venit anul trecut. Și, între timp, a fost și confirmată oficial, doar că lucrurile s-au mișcat lent.
Interesați ar fi fost Orange și Digi | RCS-RDS, numai că fiecare de altceva. Francezii ar fi vrut partea fixă, iar Digi partea mobilă. Acum, Telekom s-ar uita și către alte entități decât cele două companii, susțin surse din piață. Și ar căuta să vândă tot pachetul.
Ce se întâmplă cu vânzarea Telekom
După cum vezi, o vânzare negociată în termenii despre care se vorbea anul trecut presupune o separare a operațiunilor și, practic, două tranzacții. Doar că Deutsche Telekom ar căuta să evite acest proces considerat dificil. Și să vândă tot pachetul (poate) către o singură entitate.
Numai că aici ar fi nevoie de niște avize din partea statului român. Pentru că tranzacție e una de interes strategic, după cum spuneau oficialii anul trecut. Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor spunea, în urmă cu câteva luni, că „[…] au avut loc discuții prospective între diverse părți interesate de o eventuală tranzacție”..
„O eventuală tranzacție este de interes strategic pentru România. În momentul de față analizăm cu foarte mare atenție ceea ce se întâmplă în piață și lucrăm efectiv la calibrarea poziționării noastre în funcție de cele mai recente evoluții.”
Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor
Telekom România înseamnă, practic, fostele companii Cosmote și Romtelecom, iar diviziile sunt împărțite. Fosta Romtelecom e deținută de grupul elen OTE, cu 54,01%, și Ministerul Comunicațiilor, cu o participaţie de 45,99%.
În cazul fostei Cosmote, Telekom Romania Communications deține o cotă de 30%, restul acțiunilor revenind grupului elen OTE.