Ce zice Guvernul despre vânzarea Telekom: „O tranzacție e de interes strategic”

Ce zice Guvernul despre vânzarea Telekom: „O tranzacție e de interes strategic”

Anul precedent a fost marcat de zvonurile despre vânzarea Telekom. Discuțiile ar fi fost destul de avansate și dintre toți jucătorii de pe piață Orange ar fi vrut partea fixă, iar Digi | RCS-RDS partea mobilă. Între timp, Guvernul a fost schimbat. Vânzarea însă nu a fost infirmată.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, a comentat situația cu Telekom. Nu a oferit un răspuns ferm, într-o direcție sau alta, dar a confirmat că au fost discuții. „[…] au avut loc discuții prospective între diverse părți interesate de o eventuală tranzacție”, a spus Bode.

„O eventuală tranzacție este de interes strategic pentru România. În momentul de față analizăm cu foarte mare atenție ceea ce se întâmplă în piață și lucrăm efectiv la calibrarea poziționării noastre în funcție de cele mai recente evoluții.”
Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor

Odată cu schimbarea Guvernului, cabinetul condus de Ludovic Orban a preluat discuțiile despre vânzarea Telekom. Astfel, grupurile Deutsche Telekom și Orange au avut discuții cu noul Guvern. Pe 4 decembrie, de exemplu, Orban și Bode s-au întâlnit la București cu Srini Gopalan, membru în boardul Deutsche Telekom (DT) și responsabil de afacerile din Europa ale grupului german. Câteva zile mai târziu, pe 12 decembrie, Orban s-a întâlnit la Palatul Victoria cu unul din șefii operațiunilor Orange pentru Europa, Jean-Marc Vignolles, și cu Liudmila Climoc, directorul general al Orange România.

România are interes în vânzarea Telekom datorită fostei Romtelecom

Dacă te întrebi de ce statul român e implicat în tranzacție, fie că va fi finalizată către Orange, fie către altă companie, ei bine, e din vremea Romtelecom asta. În prezent, fosta Romtelecom, în cadrul Telekom, se numește Telekom Romania Communications. E deținut de grupul elen OTE, cu 54,01%, și Ministerul Comunicațiilor, cu o participaţie de 45,99%.

În cazul fostei Cosmote, Telekom Romania Communications deține o cotă de 30%, restul acțiunilor revenind grupului elen OTE.

Acum, Bode a spus că gestionarea acțiunilor statului la Telekom România se află printre prioritățile sale, potrivit HotNews.

„[…] am dispus la nivelul Ministerului realizarea unui analize asupra scenariilor de lucru cu privire la gestionarea acțiunilor statului la Telekom și protejarea intereselor sale, respectiv asupra oportunităților pe care le avem la îndemână. Această analiză mi-a parvenit între timp și, așa cum spuneam, lucrăm efectiv la calibrarea poziționării noastre în funcție de cele mai recente evoluții.”
Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor

În septembrie, se zvonea că grupul german Deutsche Telekom ar fi ajuns la un acord de vânzare pentru divizia fixă către Orange. Digi | RCS-RDS ar vrea telefonia mobilă, dar fără clienți.

Citește și:
Sursa: HotNews