13 apr. 2020 | 14:53

Avertisment pentru toți cei care au card bancar și plătesc online: cum poți rămâne fără bani

ACTUALITATE
Avertisment pentru toți cei care au card bancar și plătesc online: cum poți rămâne fără bani
Webaroo / Unsplash

Înainte de Paște, CERT-RO a transmis un avertisment pentru toți cei care plătesc online cu cardul. Dat fiind că e posibil ca acum să recurgi mai mult ca niciodată la această practică, e bine să știi de ce să te ferești.

Pe măsură ce tot mai multe activități s-au mutat online, pe atât de mult atacatorii cibernetici profită de situație. Înainte să plătești online, CERT-RO a făcut un ghid în 5 pași simpli ca să te asiguri că unde trimiți banii e o sursă sigură. Centrul estimează că, pe fondul restricțiilor de mobilitate, volumul tranzacțiilor va migra către mediul online. Pentru ca datele tale să nu ajungă în posesia atacatorilor, are aceste recomandări.

La ce să fii atent când plătești online cu cardul

infografic cert-ro tranzactii online sigure

Primul pas e să fii foarte atent de unde cumperi. Identifică precis magazinul online și unde vor ajunge banii tăi. Cu cât e mai departe de România acesta, cu atât mai greu va fi să-ți recuperezi banii în cazul în care ești victima unui furt.

Apoi, fii atent la securitatea site-ului. E simbolizată în browser cu un lacăt lângă link (și poți vedea dacă are https, ca măsură suplimentară de securitate). Totodată, dacă nu ești sigur de site, dar vrei să cumperi, cel mai indicat e să folosești un card sau un cont din care să plătești și să ai control sporit asupra banilor retrași.

PayPal și Revolut, de exemplu, îți oferă acest control. Astfel, atacatorii nu mai pot retrage bani din contul tău după ce-ai plătit ce aveai de plătit.

Totodată, cea mai mare atenție ar trebui să fie la acele oferte prea bune. După cum ai văzut în cazul Carrefour, Lidl sau Mega Image, mesajele pot fi foarte înșelătoare. Nimic nu e gratis, iar dacă e vreo campanie de reduceri, magazinul o anunță pe paginile de Facebook sau Instagram și paginile web oficiale. Verifică-le înainte să-ți dai datele contului.

Nu în ultimul rând, verifică-ți constant contul bancar sau aplicația de finanțe. Astfel, poți contacta rapid banca să blocheze tranzacția și, eventual, să-ți recuperezi banii.

CERT-RO mai recomandă să folosești un card de credit, dacă poți, că sunt mai multe șanse să-ți recuperezi banii. Nu strică și să ai o soluție de securitate cibernetică prin care să mai filtrezi traficul și să-ți verifice site-urile pe care intri. Ai un ghid detaliat pe diverse scenarii pe site-ul CERT-RO.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele