Cea mai veche bucată de ață: acum cât timp au făcut-o neanderthalienii
Cercetătorii au descoperit cea mai veche bucată de ață identificată până în prezent, făcută acum zeci de mii de ani de oameni de Neanderthal.
O echipă de cercetătoria descoperit cea mai veche bucată de ață, creată acum 50.000 de ani, într-o peșteră din Franța. Partea interesantă e că această descoperire arată că, de fapt, neanderthalienii se pricepeau să facă și așa ceva. Astfel, dacă au înțeles că e posibil să rotească bucăți de fibră pentru a crea sfori, dar și haine, saci sau chiar plase de pescuit.
„Nimic nu poate fi creat fără acel pas inițial”, spune Bruce Hardy, principalul cercetător din echipa care a făcut descoperirea. „Fibrele răsucite sunt o tehnologie fundamentală”, mai spune acesta.
Acesta și echipa sa au cercetat și excavat peșterile Abri du Maras din sud-estul Franței, pentru că știau că aici au trăit neanderthalieni pentru perioade lungi de timp. La trei metri sub suprafață, într-un strat care are între 52.000 și 41.000 de ani, aceștia au găsit o bucată ascuțită de piatră folosită pe post de instrument.
Examinând la microscop obiectul, oamenii de știință au descoperit că de acesta atârna o mică bucată de ață: lungă de șase milimetri și lată de doar 0,5 milimetri. Aceasta a fost creată prin răsucirea mai multor fibre într-o mișcare în sens invers acelor de ceasornic. De asemenea un alt fragment a fost obținut prin răsucirea a trei fibre în sensul acelor de ceasornic pentru a crea un cordon din trei straturi.
Ce spune descoperirea despre neanderthalieni
„Este exact ceea ce ai vedea dacă ai ridica o bucată de ață astăzi”, spune Hardy.
Oamenii de știință sunt de părere că bucata de ață nu a fost folosită neapărat pentru a atașa instrumentul de piatră unui mâner. În schimb, aceștia cred că ar fi putut face parte dintr-un sac sau o plasă folosite de neanderthalieni.
Bucata de ață pare să fi fost creată din fibre din coaja de conifere. Acest detaliu sugerează că nu ar fi vorba despre vreo bucată de ață modernă rătăcită în peștera respectivă, ci despre una mult mai veche.