08 apr. 2020 | 07:58

O nouă pensie de urmaș, pe ordinea de zi: cine va avea de câștigat și cât

ACTUALITATE
O nouă pensie de urmaș, pe ordinea de zi: cine va avea de câștigat și cât

Printre măsurile luate pe timp de pandemie, se numără și definirea unei noi pensii de urmaș. Aceasta se va adresa unui număr foarte mic de români.

În contextul numărului mare de doctori români care au părăsit sistemul medical în ultimele săptămâni, prin demisie sau diverse forme de concediu, oficialii caută noi mijloace pentru a-i ține pe baricade. Deoarece se pare că nu pot rezolva criza echipamentelor medicale și de protecție, aceștia s-au gândit să arunce în alt fel bani la această problemă importantă.

Pe ordinea de zi a senatului se află un proiect de lege privind definirea unei noi pensii de urmaș. Aceasta vizează persoanele care rămân în urma cadrelor medicale decedate din cauza infecției cu Covid-19 în această perioadă. Ca referință, la ora actuală, există aproximativ 500 de cadre confirmate pozitiv cu coronavirus în România, iar ieri s-a înregistrat primul deces în rândul oamenilor din sistemul medical.

Propunerea legislativă vine din partea parlamentarilor PSD. Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19, „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

La acei bani se adaugă și pensia de urmaș. „Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior.

Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă înscrisă pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului.

Tot pentru a motiva doctorii români să rămână în prima linie a luptei împotriva Covid-19, parlamentarii PSD mai propun o scutire de impozit pentru urmașii cadrelor medicale decedate. Aceasta vizează terenurile aflate în proprietate și coprorprietate a urmașilor, cât și domiciliul și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

„În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele