07 apr. 2020 | 11:24

De ce vrea industria tutunului ca țigările să fie declarate bunuri de bază pe perioada crizei

ACTUALITATE
De ce vrea industria tutunului ca țigările să fie declarate bunuri de bază pe perioada crizei

România se află încă în stare de urgență, iar această perioadă va fi prelungită până la jumătatea lunii mai. Industria tutunului susține, însă, că s-ar putea dovedi o perioadă grea și cere, în acest context, ca țigările să fie declarate bunuri de bază.

Odată cu intrarea în vigoare a primelor ordonanțe militare, la jumătatea lunii martie, toate marile centre comerciale s-au închis și au rămas deschise doar magazinele alimentare. De asemenea, barurile și localurile au fost închise în luna martie.

În acest context, industria tutunului se plânge de faptul că produsele din tutun n-au fost incluse în categoria bunurilor de bază, așa cum sunt ele clasificate de ordonanțele militare. Deocamdată, nu se știe dacă vânzările au scăzut și nu există o radiografie clară. Dar industria insistă.

Țigările, bunuri de bază pe perioada crizei?

Unul dintre cei mai mari producători de produse din tutun – JTI – consideră că neincluderea țigărilor în categoria bunurilor de bază ar putea alimenta piața neagră. Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications în cadrul JT International Romania, Moldova și Bulgaria crede că, altfel, consumatorii legali, implicit plătitori de accize, pot cumpăra produse de contrabandă.

„Accizele și TVA plătite pe 25 martie pentru produsele puse pe piață în februarie sunt în limitele estimate. E prea devreme să avem date de piață relevante cu privire la consum, de la debutul crizei declanșate de pandemie și până acum”, spune, pentru Gândul.ro, Gilda Lazăr.

Din cauza contextului economic dificil, ar putea urma scăderi ale vânzărilor legale. Mai ales că, în acest moment, țigările se pot cumpăra doar din magazinele alimentare sau din benzinării.

Ce vrea industria tutunului

„Deocamdată, ne confuntăm cu probleme care ar putea determina scăderi ale vânzărilor legale. Mă refer la închiderea Horeca, a magazinelor din mall-uri, a perturbărilor din zonele aflate în carantină, precum și a interpretării diferite a prevederilor Ordonanțelor Militare 2 și 3, de către diversele organe de aplicare a legii, care au dus la închiderea unor magazine din  incinta supermarketurilor. Zeci de unități de comercializare cu amănuntul, care nu intră în sfera de aplicare a ordonanțelor, pentru că nu fac parte din centre comerciale de tip mall, au fost închise și amendate cu sume totalizând aproape 500.000 lei. Majoritatea magazinelor aparțin unor firme care au coduri CAEN pentru alimente și alte bunuri de larg consum precum băuturi, tutun, cafea, hârtie, dar și presă, servicii de comunicații etc. și, de asemenea, au autorizații de la DSV și DSP. Situația e în continuă evoluție”, a explicat Gilda Lazăr.

Ce cere reprezentantul JTI e, de fapt, includerea țigărilor în categoria bunurilor de bază, astfel încât acestea să poată fi vândute în mai multe magazine rămase deschide în această perioadă.

„ Neincluderea produselor din tutun în categoria produselor de bază ar putea determina consumatorii să caute variante pe piața neagră, alimentând crima organizată, într-o perioadă în care autoritățile de aplicare a legii sunt mai solicitate ca oricând. În țări ca Franța sau Italia, comerțul cu produse din tutun în magazine care comercializează fie exclusiv aceste produse, fie împreună cu alte alimente și presă, au rămas deschise”, a argumentat Gilda Lazăr.

Industria tobacco insistă că o eventuală scădere a vânzărilor ar însemna și venituri mai mici la bugetul statului, din moment ce, spune Gilda Lazăr, aproximativ 75% din prețul unui pachet de țigări înseamnă taxe, accize – așadar, sume încasate de stat.