25 feb. 2020 | 13:06

Țigările pe care nu le vei mai putea cumpăra în România din luna mai

ACTUALITATE
Țigările pe care nu le vei mai putea cumpăra în România din luna mai

Se schimbă legea în privința achiziției de țigări. Din luna mai 2020, anumite țigări vor dispărea de pe piața din România, așadar nu le vei mai putea cumpăra.

Apar sschimbări legislative pe piața țigaretelor din România. Din luna mai a acestui an, producătorii trebuie să retragă de pe piață un anumit sortiment de țigări. Decizia e obligatorie și vine ca urmare a unei Directive Europene a Tutunului.

Concret, e vorba de interzicerea țigărilor mentolate, care vor dispărea complet de pe piață. Directiva a fost preluată și-n legislația actuală, astfel că producătorii se văd nevoiți acum să vină cu alternative. Mai ales că numărul fumătorilor care cumpărau astfel de țigări se ridică la jumătate de milion.

Țigările mentolate dispar de pe piața din România

Țigările mentolate, dar și cele cu capsule nu vor mai putea fi vândute pe piața din România din luna mai a acestui an. Potrivit BAT, vor fi afectați 500.000 de clienți. E posibil, însă, ca până atunci, aceste țigări să dispară complet de pe rafturi.

British American Tobacco, de exemplu, dar și alți mari producători au deja pregătite alternative.

“Trebuie să le oferim celor 500.000 de fumători români care consumă mentol o alternativă viabilă pentru a evita migrația lor către piața neagră.  Ne dorim ca glo, produsul nostru care încălzește tutunul, să fie această alternativă. Contrabandiștii nu se supun legilor, nici măcar celor europene”, au declarat reprezentanții British American Tobacco.

Produsele din tutun încălzit și țigările electronice sunt reglementate prin aceeași Directivă Europeană a Tutunului ca și țigaretele. Legiuitorii europeni au recunoscut însă că aceste dispozitive sunt diferite de țigarete și nu au introdus același set de restricții ca în cazul țigaretelor.

Oficialii susțin că aceste țigări sunt extrem de nocive și pot avea efecte nedorite.

“Prin arderea produsului din tutun, mentolul se transformă în substanţe cancerigene. Ţigările cu arome şi în special ţigările mentolate favorizează debutul fumatului. Pentru că primele ţigări nu sunt prea gustoase, nu miros prea bine şi de aceea mulţi debutanţi renunţă la a mai fuma”, spune Magdalena Ciobanu, expert din partea Ministerului Sănătății la Comisia Europeană.