Legea care ar afecta Digi | RCS-RDS. Cum ies câștigători Orange și Vodafone
Parlamentul a votat, vinerea trecută, un proiect de lege controversat. La prima vedere, vine în sprijinul celor afectați de pandemie. Dar consecințele pe termen lung nu-s dintre cele mai bune.
Profitând de faptul că atenția oamenilor e îndreptată spre criza sanitară, opoziția a trecut vineri prin Parlament un proiect de lege care-ți permite să amâni cu până la trei luni plata utilităților. Nu e vorba, însă, de toate utilitățile.
E vorba de facturile la gaze și electricitate, dar și internetul fix, telefonul și abonamentul de cablu TV. Numai că impactul va fi diferit de la un operator la altul. Orange și Vodafone nu-s atât de lovite – dacă legea va fi și promulgată – în vreme ce RCS RDS și Telekom ar putea suferi pierderi importante.
Legea care vizează Orange, Vodafone, Telekom și RCS RDS
Legea a primit votul final și a trecut și cu un amendament depus de PSD. Acesta permite persoanelor fizice și firmelor să ceară amânarea pentru trei luni a plății facturilor de utilități, printre care și internet, telefonie și cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.
„La cererea beneficiarului, persoană fizică afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile”, se arată într-una dintre prevederile din forma finală.
La prima vedere, după cum remarcă Hotnews, sunt favorizate companiile Orange și Vodafone, cei mai mari operatori de comunicaii mobile, ale căror venituri vin în cea mai mare parte din serviciile de voce și date mobile. Adică nu neapărat din serviciile precum cablu TV sau internet fix pentru care se poate cere amânarea plății facturilor.
În situația dezavantajoasă se află Telekom și RCS RDS, care au venituri importante din aceste zone – adică internet fix, telefonie fixă, televiziune prin cablu și satelit.
Cum stă piața telecom
Spre exemplu, RCS&RDS este lider detașat la numărul de abonați la internet fix și TV, cu o cotă de piață de peste 50% în prima jumătate a acestui an, însă la veniturile obținute din toate serviciile furnizate (internet mobil, TV, telefonie fixă și mobilă) conduc Orange (26%), grupul Telekom – fostele Romtelecom și Cosmote (24%) și Vodafone (21%).
Veniturile totale din servicii de comunicații au fost de 8,1 miliarde de lei în perioada menționată.
De precizat că legea a primt votul final și a fost trimisă la promulgare. Numai că PNL, care s-a opus acestei legi, a anunțat că va face tot posibilul să blocheze intrarea în vigoare și vrea să o conteste la CCR.
De asemenea, președintele poate cere reexaminarea.