03 apr. 2020 | 10:53

Anunțul ANAF pentru români: de ce să plătești impozitul până la 25 aprilie

ACTUALITATE
Anunțul ANAF pentru români: de ce să plătești impozitul până la 25 aprilie

ANAF face apel la românii care pot să-și plătească impozitul până la 25 aprilie să o facă. Agenția susține că eforturile tuturor vor contribui la depășirea situației. Are și câteva beneficii pentru cei care plătesc.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a transmis că toți contribuabilii plătitori de impozit pe profit pot profita de bonificații. Tot ce trebuie să facă e să plătească impozitul datorat pentru trimestrul I 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020.

Bonificațiile promise de ANAF sunt: 5% pentru contribuabilii mari și 10% pentru ceilalți contribuabili.

Cine poate profita de aceste bonificații promise de ANAF

Agenția a transmis că se califică acei contribuabili care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Acești contribuabili beneficiază de bonificații dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie – 25 iunie 2020.

Apoi, sunt contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020, determinat pentru activitățile desfășurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.

ANAF a transmis și că Guvernul a aprobat că nu se face plata efectivă a TVA la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care importă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență, medicamente, echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea crizei.

Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidențiază de către importatori în decontul de taxă, atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă, în limitele și în condițiile stabilite la art. 297-301 din Codul fiscal. Organele vamale nu solicită plata TVA pentru importurile acestor produse.

Toate detaliile sunt pe site-ul Agenției.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele