ANAF a decis ce face ca să susțină românii în timpul pandemiei

ANAF a decis ce face ca să susțină românii în timpul pandemiei
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
15:25 16.03.2020

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că are o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. Deciziile vin pe fondul pandemiei COVID-19.

ANAF a anunțat că suspendă executarea silită a creanţelor bugetare, dar şi acţiunile de control fiscal. Vestea și mai importantă e că amână termenul de depunere a declaraţiilor fiscale de la 25 martie 2020 până la 25 aprilie 2020. Agenția spune că are astfel în vedere contextul economic dificil cauzat de rãspândirea infecţiei cu virusul COVID-19.

Astfel, ANAF anunţă suspendarea  sau, după caz, neînceperea executării silite a creanţelor bugetare.

„În acest sens, nu se mai emit somaţii, popriri asupra disponibilităţilor băneşti şi a veniturilor urmăribile şi nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepţie fac sumele provenite din hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie penală.”
ANAF

Ce schimbări a anunțat ANAF

ANAF a mai anunţat rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluţionate şi pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi. Totodată, e vorba și de implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluţionarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020, notează News.ro.

De asemenea, sunt suspendate acţiunile de control fiscal (a inspecţiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepţia verificărilor ce pot fi efectuate de la distanţă, precum şi a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens.

Sunt totodată suspendate acţiunile antifraudã privind Filtru II şi activităţile specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria şi Bulgaria.

„Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgenţă, cât şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări. Totodată, se amână termenul de depunere a declaraţiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020.”
ANAF

Tot pe 16 martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat ce înseamnă starea de urgență pentru România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: News.ro
Etichete: