03 apr. 2020 | 09:30

Orban, ignorant la problemele medicilor: ”Să-și facă datoria!”

ACTUALITATE
Orban, ignorant la problemele medicilor: ”Să-și facă datoria!”

Un număr important de medici români și-au dat demisia în această perioadă sau au intrat în concediu medical. În acest context, reacția premierului Ludovic Orban nu este îngrijorătoare.

Medicii români au fost aspru criticați în online pentru că au început să fugă din spitalele în care sunt tratați pacienți de coronavirus. Unii și-au dat pur și simplu demisia, în timp ce alții au optat pentru intrarea în concediu medical. Toți au argumentat gestul radical prin lipsa echipamentelor de protecție, a măștilor, mănușilor și combinezoanelor. Au spus că își pun familiile în pericol, iar așa ceva este inadmisibil.

Reacția lui Ludovic Orban pe acest subiect nu este neapărat una îmbucurătoare. În timp ce în urmă cu 24 de ore cocheta cu ideea prelungirii perioadei de preaviz în cazul demisiei, aseară a avut un ton semnificativ mai agresiv, aproape panicat, într-o intervenție la Digi24.

„Să-şi facă datoria! Noi ne străduim şi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura echipamentele de protecţie, medicamentele necesare, substanţele pentru dezinfectare, faptul că au existat discontinuităţi şi penurii în anumite spitale se datorează unei conjuncturi internaţionale extrem de dificile, în care există o competiţie acerbă pentru orice fel de astfel de produs. Noi ne facem datoria, suntem prezenţi şi uzăm de toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura tot ceea ce este necesar pentru buna desfăşurare a misiunii pe care o au medicii. Le cer să trateze toţi pacienţii care au nevoie.

Noi deja am restrâns numărul de internări, permiţând internarea doar a acelor cazuri care necesită internarea, care sunt urgenţe. Să aplice toate procedurile care sunt reglementate de OMS şi de INSP. (…) Trebuie un triaj foarte serios al pacienţilor şi o tratare diferenţiată în funcţie de riscul ca un pacient să fie infectat, iar acest risc se poate determina printr-un triaj corect efectuat. Noi am pus la dispoziţia spitalelor acele corturi în afara spitalelor pentru ca triajele să se deruleze în aer liber. (…) Să facă tot ceea ce ştiu ei pentru a se proteja şi să ştie că nu numai în România au apărut aceste goluri în aprovizionare, ci în toate ţările care sunt afectate de epidemie”, a spus Orban la Digi 24, întrebat ce mesaj are pentru medici în contextul în care unii şi-au dat demisia sau au intrat în concediu medical motivând lipsa materialelor de protecţie.

Premierul a insistat pe faptul că în toate țările sunt probleme cu aprovizionarea acestor produse, în timp ce datoria medicilor este să-i facă treaba. La pasul următor, a pasat ”pisica moartă” în brațele autorităților locale, care au și ele spitale în administrare.

„Nu este numai obligaţia statului şi a guvernului să facă aceste achiziţii. Fiecare spital are un plan de achiziţii. Spitalele sunt unele dintre ele în subordinea Ministerului Sănătăţii, altele în subordinea autorităţilor locale. Autorităţile locale ştiu că în judeţe şi municipii se implică, au tratat serios problema, au reuşit să facă achiziţii importante, fie spitalele, fie conducătorii autorităţilor locale.

Trebuie să facem un efort conjugat pentru a reuşi să asigurăm risc minim pentru medici, asistenţi medicali şi pentru celelalte categorii de personal care au interacţiune cu bolnavii, astfel încât să reducem la maximum riscul. Este misiunea pe care şi-au asumat-o şi îi îndemn să-şi facă datoria şi să se gândească la sănătatea şi viaţa românilor, care chiar au nevoie de fiecare medic, de fiecare angajat din spital pentru a avea grijă de ei”, a afirmat Orban.

În final, a concluzionat cu o promisiune a existenței unei soluții la această problemă gravă, a lipsei de medici, fără să menționeze care este aceasta. „Vom gândi o posibilitate astfel încât să asigurăm totuşi spitalele cu personalul medical necesar, chiar şi în cazul în care apar astfel de demisii sau în cazul în care cadre medicale intră în concediu medical sau nu vin la activitate”, a spus Orban. „Eu cred că putem să asigurăm funcţionarea normală a fiecărui spital şi este nevoie de o implicare a tuturor celor pot să facă ceva pentru a asigura aceste spitale cu tot ceea ce este necesar”, a adăugat oficialul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele