01 apr. 2020 | 16:40

Singurul român care a ieșit în spațiu oferă sfaturi despre cum să reziști în izolare

ACTUALITATE
Singurul român care a ieșit în spațiu oferă sfaturi despre cum să reziști în izolare

Dumitru Prunariu e singurul astronaut român care a ieșit, în misiune, în spațiu. El oferă acum câteva sfaturi pe care le-ai putea folosi ca statul acasă și limitarea deplasării să nu ți se pară oribile.

În martie, cel mai popular astronaut american a oferit câteva sfaturi despre cum poți face față izolării. El a petrecut, în total, jumătate de an la bordul Stației Spațiale Internaționale. Hadfield spune că n-a fost niciodată o perioadă mai bună în care să fii izolat acasă. Și pentru că ai acces la internet, toată informația de care ai nevoie se află la un click distanță.

De cealaltă parte, Dumitru Prunariu se raportează similar la o astfel de situație. „Dacă îți ții mintea ocupată, dacă îți faci un program și îți stabilești obiective de atins, atunci nu mai ești atent la spațiul limitat în care ești obligat să trăiești”, a explicat acesta.

„Pregătirea pentru zbor a inclus multe antrenamente în spații înguste, respectiv în simulatoarele de zbor, iar apoi la bordul stației orbitale a avut la dispoziție un spațiu cu un volum de 80 de metri cubi de aer. Lungimea laboratorului spațial era de 15 metri, cu un diametru de 4 metri și multă aparatură în interior. Deci era un spațiu destul de limitat în care să te deplasezi. Acolo aveam locul de muncă, casa, locul de luat masa, de dormit. Acolo mă culcam, acolo mă trezeam și acolo îmi desfășuram toată activitatea.”
Dumitru Prunariu la Radio România Cultural

Sfaturi pe care să le aplici și tu cât stai acasă

Prunariu a atins un punct important de care oamenii ar trebui să țină cont. El a explicat că, în spațiu, nu ai unde să ieșit. Tot ce-ai e în interiorul unei stații spațiale.

Sfaturile pe care le dă el românilor pornesc de la înțelegere: oamenii trebuie să înțeleagă că acest lucru este obligatoriu și să se adapteze.

Apoi, e important ca fiecare să-și țină mintea ocupată tot timpul cu diverse activități. Prunariu susține că într-un așa scenariu nu mai ești atent la spațiul limitat în care îți desfășori activitatea.

Nu în ultimul rând, trebuie să stabilite obiective ale activităților, fie pe zile, fie pe săptămâni. Așa pot fi identificate oportunități și idei de petrecere a timpului.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele