30 mart. 2020 | 11:58

Cum ai fi trecut prin pandemie acum 15 ani, înaine să ai smartphone și Facebook

ACTUALITATE
Cum ai fi trecut prin pandemie acum 15 ani, înaine să ai smartphone și Facebook

Să treci printr-o pandemie nu e ușor niciodată, însă lucrurile ar fi stat ceva mai rău înainte să ai toate lucrurile pe care le ai la dispoziție astăzi.

Deși ești în izolare acasă, ești totuși conectat cu realitatea, atât la nivel de țară, cât și la nivel mai mic, în ceea ce-i privește pe membrii familiei și prietenii.

Dacă și tu îți petreci ziua în ședințe video cu colegii de la birou, vorbind pe chat cu prietenii și familia care se află la depărtare, dând scroll pe Facebook sau Instagram, uitându-te la filme pe Netflix, la videoclipuri pe YouTube sau ascultând muzică pe Spotify, imaginează-ți că n-ai la dispoziție mai nimic din toate astea.

Toate aceste instrumente digitale care fac izolarea ceva mai ușoară n-au existat dintotdeauna. Așadar, imaginează-ți doar cum ar fi fost lucrurile dacă această criză ar fi avut loc undeva prin 2005, de exemplu, acum 15 ani.

Într-un videoclip pe YouTube, fostul astronaut Chris Hadsfield, care a petrecut 166 de zile la bordul Stației Spațiale Internaționale, e de părere că această perioadă e cea mai „bună” pentru a te afla în izolare pe timp de pandemie. Se referă aici la faptul că o mare parte din populație are acum acces la internet și are la îndemână instrumente care să facă lucrurile mai suportabile.

Cum ai fi trecut prin pandemie acum 15 ani

Pentru început, ia în considerare că Facebook nu era popular pe atunci. A fost creat de Zuckerberg prin 2004, însă a ajuns să fie popular în România mult mai târziu, prin 2009 – 2010. Nici vorbă de alte aplicații ca Instagram sau WhatsApp pe atunci. YouTube a ajuns online în 2005, însă conținutul nu era sub nicio formă atât de variat ca acum.

De asemenea, nici era smartphone-urilor nu începuse pe atunci. De exemplu, prima generație de iPhone a ajuns pe piață în 2007. Așa că, orice site sau rețea socială ai fi accesat, trebuia s-o faci de pe computer, prin conexiune broadband. Ia în consiederare și viteza cu care funcționa internetul pe atunci: 10 Mbps erau cea mai bună opțiune pe care o aveai la dispoziție.

Digitalizarea face experiența ceva mai ușoară

Față de 2005, lumea s-a schimbat enorm, mai ales în ceea ce privește digitalizarea.

În urma răspândirii virusului pe timp de pandemie, tot mai mulți angajați au lăsat angajații să lucreze de acasă. E posibil ca acest lucru să nu fi fost posibil acum 15 ani, pentru că nu existau suficiente instrumente care să permită acest lucru. Pe lângă alte dificultăți, nu ar fi fost ușoară nici comunicarea cu șeful sau ceilalți colegi de la serviciu.

Același lucru se aplică și sistemului educațional. Tehnologia din prezent permite profesorilor să predea lecții online, fără să mai fie necesară deplasarea la școală. Acest lucru n-ar fi fost posibil acum 15 ani.

Avem și exemplul serviciilor la care putem apela, chiar și pe timp de pandemie. În prezent, poți face mai totul online: de la plătit facturi sau rate, la comandat produse online, primit rețete pentru medicamente pe mail și multe altele, lucruri care ni se păreau aproape SF în 2005.