Cum îți susții artiștii preferați în pandemie, de la muzică și film la teatru
Multe industrii sunt lovite din cauza pandemiei de coronavirus. E o perioadă extrem de grea pentru cei care fac teatru, muzică sau orice altă formă de divertisment.
Tu-ți mai aduce aminte ce făceai anul trecut, chiar în perioada asta? Mă gândeam și eu zilele trecute că, cel mai probabil, mergeam la o terasă după job, la un show de stand-up, la teatru sau la film. Activități obișnuite pe care nimeni nu le mai poate face acum.
Din cauza pandemiei de coronavirus s-au luat măsuri dure. S-au interzis adunările publice, teatrele s-au închis, localurile la fel, iar de concerte nici nu se poate pune problema. E o situație care se va încheia, mai devreme sau mai târziu. Important e ca, în această perioadă, să asculți sfaturilor oficialilor.
Și să ieși din casă doar dacă este absolut necesar.
Îți spuneam cum industria de divertisment/entertainment trece printr-o perioadă grea. Dar a găsit câteva soluții. E o perioadă în care o întreagă industrie caută să se adapteze, să se păstreze măcar pe linia de plutire. Pentru ca tu să mai poți merge la teatru, concert sau festival după ce se încheie situația de criză.
Dar, pentru asta, are nevoie și de ajutorul tău.
Cum îți ajuți artiștii preferați
Multe evenimente mari au fost anulate sau amânate în această perioadă. Așa e mai bine pentru toată lumea în acest context dificil. Dar nimeni nu știe cât se va prelungi starea de urgență și când vom depăși criza cauzată de coronavirus.
Toți cei care trăiesc din muzică, spre exemplu, au de suferit în această perioadă. Dar există câteva lucruri pe care le poți face dacă ești fan și vrei să-ți sprijini artiștii preferați. Mulți dintre ei au diverse shop-uri online, unde vând diverse produse inscripționate cu labelul/logoul/brandul muzical. Astfel, poți cumpăra tricouri, rucsacuri, șepci, postere, stickere și altele.
Alții, însă, se folosesc de online, singura metodă prin care mai pot ajunge acum la fanii lor. Caută să-și monetizeze prezența acolo pe cât posibil, după cum arată cei de la metalhead.ro. Concertele online au început să devină un mod foarte bun de a susține un concert pentru public și de a genera venituri. Platforme online care să susțină astfel de transmisii există: Twitch, Stagelt sau IBM.
Mai există, de asemenea, și conturile de Patreon, acolo unde artiștii încarcă conținut doar pentru acea platformă, care poate fi vizionat doar de cei care plătesc.
Zilele trecute, un local din București care s-a văzut obligat să închidă în această perioadă susținea că poți cumpăra vouchere pe care le poți folosi după redeschidere sau le poți da cadou prietenilor pentru a le putea folosi ei. Se caută soluții din toate părțile tocmai pentru a trece peste această perioadă grea. Am văzut patroni de localuri care au decis să livreze personal mâncare sau alte produse acasă.
Tocmai pentru a se asigura că nu rămân fără niciun ban în momentul în care pot redeschide.
Cum se descurcă teatrele
Și teatrele sunt greu încercate în această perioadă. Actorii nu mai pot susține spectacole și cei care au de suferit cel mai mult sunt cei care erau plătiți pentru fiecare spectacol în parte. Soluția găsită e tot online.
Platformele care vindeau bilete pentru reprezentații și-au îmbunătățit platformele și vând acum un soi e-tickets. Adică plătești pentru a primi un cod prin care poți să accesezi spectacolul pe o anumită platformă, la o anumită oră.
Și industria cinematografică trece prin momente grele. Filme care s-au lansat în cinematografe chiar înainte de izbucnirea epidemiei au fost puternic afectate, pentru că riscă să nu mai facă încasări niciodată. Sigur, crește consumul pe platforme gen Netflix sau HBO Go, dar nu toate producțiile pe care ai fi vrut să le vezi în cinema sunt acolo.
Cum se descurcă muzeele
Te întrebam la începutul articolului dacă-ți mai aduci aminte ce făceai anul trecut, pe vremea asta. Poate te-ai dus cu gândul la un muzeu pe care l-ai vizitat într-o țară străină sau în România și ți-a plăcut foarte mult. Ei bine, și acestea sunt închise în această perioadă, dar multe dintre ele organizează tururi virtuale.
Dacă ți-e dor, așadar, să vezi colecțiile – vechi sau noi – caută site-ul muzeului preferat și poate ai supriza să vezi că poți plăti pentru o vizită culturală.
E o perioadă grea, în care o întreagă industrie caută să se reinventeze pentru a rezista. Și, dacă ești interesat și vrei să mai mergi la teatru, concert sau festival vreodată, poți pune și tu umărul.