Pandemia îți arată că parlamentarii nu înțeleg (nici acum) cum funcționează internetul
Pandemia de coronavirus i-a făcut pe mulți să lucreze de acasă. Inclusiv pe parlamentari și pe membrii Guvernului. Numai că ședințele le-au cam dat bătăi de cap.
Săptămâna trecută, un parlamentar PNL întors de la evenimente externe a fost confirmat cu coronavirus. Imediat, tot Guvernul, în frunte cu premierul Ludovic Orban, a intrat în autoizolare. La fel s-a întâmplat și cu parlamentarii.
Aceștia nu mai participă la ședințe la Palatul Parlamentului și toate ședințele se țin online. Există mai multe aplicații care te ajută (și i-ar putea ajuta și pe ei) să-și desfășoare activitatea. Numai că aleșii nu prea știu cum să le folosească.
Spre exemplu, decretul președintelui Klaus Iohannis, care instituie starea de urgență, trebuie aprobat de Parlament în cinci zile. Senatorii și deputații s-au conectat online și au decis să discute fie pe WhatsApp, fie prin intermediul aplicației Zoom – care permite ședințe online cu transmisie audio/video.
Numai că parlamentarii nu s-au putut pune de acord.
Parlamentarii nu înțeleg internetul
Pandemia de coronavirus a adus o premieră pentru Parlamentul României. Aleșii au dezbătut decretul președintelui pe Whatsapp. Numai că lucrurile n-au mers așa cum ar trebuie, arată G4Media.
Parlamentarii USR au venit cu o propunere: să se renunța la Whatsapp și să se treacă pe aplicația ZOOM, dar propunerea lor a fost respinsă. Publicația publică stenogramele care-ți arată cum (nu) înțeleg aleșii tehnologia.
Le redăm așa cum au fost transcrise de jurnaliștii de la G4Media.
Stenogramele de pe WhatsApp
Nicușor Halici (PSD, președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților): În situații excepționale avem o procedură excepțională. Fapt pentru care vă rog ca la ora 14 să fim pe aplicația Wats toți membrii comisiilor juridice reunite, pentru un vot pe proiectul de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență.
În privința propunerilor sau amendamentelor le vom posta pe toate aici și deasemeni le vom aproba, urmând a fi transmise Președintelui și Premierului.
Parlamentar 1: Bună ziua! De acord!
Parlamentar 2: De acord!
Parlamentar 3: De acord
Halici: Votul va fi tot aici cu propunerea de aprobare a proiectului de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență și va fi identic procedurii din plenul comisiei: pentru, împotriva, abțineri.
Parlamentar 1: ?
Silviu Dehelean (deputat USR): Dle presedinte, propunerea USR este de a avea această discuție pe platforma Zoom. Aceasta asigură legătura audio/video, cu posibilitatea de moderare. Pare mult mai potrivită pentru ce avem de făcut. A fost folosită cu succes de BPR ieri.
Șerban Nicolae (PSD, președintele Comisiei Juridice a Senatului): Bănuiesc că e o glumă. Parlamentul are un rol foarte important pentru a primi petiții și ordonanțele de urgență ale Guvernului??
Iulia Scântei (senatoare PNL): Ok
Șerban Nicolae: Și cum rămâne cu restrângerea unor drepturi „numai prin lege”?? Art. 53 din Constituție.
Scântei: Nu e o glumă. Hai să ne respectăm reciproc și oferim argumente aici, nu glume
Parlamentar 4: Suntem într-o situație diferită. Instituirea stării de urgență excede articolul invocat. Prin urmare, nici eu nu voi formula niciun fel de observații
Halici: Nu cunosc aplicația (Zoom – n. red.), însă aici rămâne scris fiecare ce spune și ce votează. Nu știu dacă această aplicație permite înregistrarea
Scântei: Parlamentul nu poate modifica actul altei autorități publice la redactarea căruia nu a participat. Situația nu seamănă cu cea de la aprobarea OUG unde Parlamentul adoptă un act propriu, o lege, care ea se aplică apoi și nu actul Guvernului
Șerban Nicolae left the group
Scântei: Nu putem încuviința condiționat, parțial, ori cu amendamente
Parlamentar 5: ?
Parlamentar 6: Nu mai avem președinte ca să modereze dezbaterea ??
Scântei: Ba da, colegul de la Camera Deputaților ☺
Dehelean: De aia vă propuneam Zoom. Din câte știu asigură și înregistrarea. Revin, să vă spun că ședinta de Birouri permanente de ieri s-a desfășurat astfel.
Parlamentar 7: E cel mai important
George Dircă (senator USR): Dragi colegi, vă propun să ținem ședința prin ZOOM serviciu online de video conferințe aceiași aplicație pe care o folosește și BPR. Se va asigura înregsitrarea dezbaterilor, înscrierea la cuvânt, înregistrarea votului și, cel mai important, identitatea participanților la ședință. Eu pun gratuit la dispoziție contul pentru această ședință. Aștept confirmarea dvs.
Parlamentar 8: Susțin aprobarea raportului cu Observațiile (mai nou!!!) justificate ale colegilor, care vor fi înaintate președintelui. Altfel, rolul parlamentului rămâne doar declarativ! Oricum, din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fim consultați înainte de a se publica decretul în MOf
Scântei: Decretul intră în vigoare fără încuviințare /consultare prealabilă datorită caracterului de urgență
Dircă: Dragi colegi, vă propun să ținem ședința prin ZOOM serviciu online de video conferințe aceiași aplicație pe care o folosește și BPR. Se va asigura înregistrarea dezbaterilor, înscrierea la cuvânt, înregistrarea votului și, cel mai important, identitatea participanților la ședință. Eu pun gratuit la dispoziție contul pentru această ședință. Aștept confirmarea dvs.
Liviu Brăiloiu (senator PSD): George, îți mulțumim, ești foarte amabil dar nu-ți mai bate capul
Stelian Ion (deputat USR): Stimați colegi, Parlamentul poate încuviința sau nu decretul de instituire a stării de urgență. Nu putem formula amendamente la acest decret. Haideți să nu facem improvizații, că nu ajută. În schimb, fiecare grup parlamentar putem cere președintelui să modifice decretul, dar ăsta e atributul președintelui. Putem, de asemenea, să discutăm între noi și să avem o propunere comună, din partea mai multor grupuri parlamentare. Însă articolul hotărârii parlamentului de aprobare a stării de urgență ar trebui sa fie unic. Fără amendamente, observații, recomandări.
Florin Iordache (PSD): Propun adoptarea proiectului de hotărâre, iar observațiile se trimit președintelui. Toate comisiile primesc observații care sunt centralizate de SG și înaintate
Parlamentar 8: De acord!
Parlamentar 5: De acord cu Florin.
Parlamentar 2: Corect, Florine!
Iordache: Parlamentul încuviințează sau nu, asta e formula din Constituție
Dircă: Eu vă propun o modalitate de dezbatere care ne asigură comunicarea audio video pentru a ne putea exprima opiniile
Gabriel Andronache (deputat PNL): Corecte punctel de vedere ale lui Stelian și Florin
Brăiloiu: Da, corecte. Chiar nu înțeleg de ce complicăm atât de mult situația. Este da sau nu
Dircă: Haideți să discutăm organizat și să dăm dovadă că în această perioadă parlamentul lucrează în mod serios și real
(Halici refuză din nou aplicația Zoom)
Dircă: Haideți să încercăm un test
Cătălin Predoiu (ministrul Justiției): Bună ziua. Pe lângă faptul că interpretarea dlui Stelian Ion e corectă juridic, în opinia mea, e și un semnal bun pe care îl transmitem națiunii, de unitate și cooperare între liderii politici într-un moment dificil. Sunt convins că dl Președinte va analiza orice sugestie venită din Parlament. Dar a intra într-un joc de cenzură și dezbatere parlamentară clasică în condiții normale este și pe lângă Constituție, cum spune și dl Iordache și neproductiv, asta e și ideea stării de urgență, de a da executivului, pe o perioadă limitată, o libertate mai mare și posibilitatea de a acționa mai rapid. Deci votul trebuie să fie cu “aviz” sau “respingere”. Dincolo de cele de mai sus, găsesc că un vot de aviz este decizia ințeleaptă.
Dircă (insistând pentru aplicația Zoom): Trebuie doar să aveți un smart phone
Brăiloiu: George deja ești ridicol scuze că trebuie să-ți spun asta (sic!)
(schimbul de replici continuă)
Predoiu: Da, încuviințare sau respingere… sunt în ședința CSM… alte discuții
Brăiloiu: Să nu mai zică cineva că în vremuri de restriște suntem dezbinați: Florin & USR
Dircă: Și ce poate face președintele cu ele? Care este finalitatea?
Scântei: Le trimite la Guvern dacă fac obiectul măsurilor de implementare adoptate prin actele guvernului
Brăiloiu: George, să îi lăsăm Președintelui libertatea de a avea această dilemă!
Dircă: Unde scrie în Constituție sau în Regulamentul ședintelor comune că parlamentul poate modifica un Decret prezidențial care este un act administrativ cu caracter normativ?
Scântei: Pune cineva forma Hotararii pt a o citi toti?
Halici: Acesta este proiectul de hotărâre. La ora 14 voi cere vot pentru adoptarea proiectului de hotărâre. Răspunsul Dvs v-a fi:
Halici- pentru
Scântei -împotriva
Stelian -abținere
(Dircă încearcă încă o dată ca membrii comisiei să se conecteze la Zoom)
Scântei: De unde știi că am votat împotrivă?
Halici: Exemplificativ. Cum ar trebui să fie răspunsul la solicitarea pe care o voi face
(dezbaterile continuă)
Andronache: Domnule președinte este ora 14.00. Începem?
Scântei: Scriem votul?
Brăiloiu: Domnule președinte, votăm sau nu votăm? Este deja târziu
Dircă: Ce supuneți votării? Postați forma finală
Scântei: Proiectul de Hotărâre
Halici: Stimați colegi. Va solicit vot pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență. Cine, este pentru, împotriva, se abține?
(membrii comisiilor votează ”pentru”)
Andronache: Domnule președinte stabiliți și rezultatul final al votului?
Halici: Mai avem colegi care trebuie sa voteze, mai așteptam câteva minute! Tehnologia!
Andronache: OK
Aida Căruceru (deputată PSD): Nu sunt toți colegii adăugați
Halici: Stimați colegi, din 30 de colegi prezenți 30 au votat pentru. Așadar cu unanimitate a fost votat raport de adoptare a proiectului de HOTĂTÂRE privind încuviințarea măsurii stării de urgență, instituita de Președintele României.
Gabriel Grosaru (deputat minorități): Doamne ajută!
Halici: Vă mulțumesc și vă urez numai de bine!
Eugen Nicolicea: Pentru
Dircă: S-a încheiat votarea! Dacă suntem 30 înscriși în grup și am votat 29 cum l-ați numărat și pe dl. Nicolicea care a votat după încheierea votului?
Halici: Aveți răbdare și numărați mai bine. Staff -ul așa mi-a comunicat!
Ioan Cupșa (deputat PNL): Nu suntem 38 în grup? Așa rezultă din ultima afișare a caracteristicilor grupului.
Grosaru: Este adevarat. Nicio tehnologie nu poate suplini prezența fizică.
Dircă: Atunci spuneți că din 38 de mebri cu drept de vot au fost exprimate 30 de voturi
Parlamentar 3: Suntem 36 de parlamentari în grup
Dircă: Eu nu am observat prezența domnului Nicolicea în acest grup
Grosaru: A fost încă de la început!
Cupșa: Fiți vigilent domnule Dircă! Fiți vigilent!
Halici: Suntem 38 de membri de drept! Însă ca în multe alte ședințe nu toți membrii au fost prezenți. Așa ca ne am raportat la cei prezenți! Nu înțeleg de unde atâtea dispute pe un vot unanim
Dircă: Hotărârea a foat adoptată cu majoritate de voturi dl presedinte
Grosaru: A făcut cineva amendamente la Decret?
Dircă: Nu știți ce ați votat?
Grosaru: Păi s-a votat decretul așa cum a venit de la președinte. Văd că jurnaliștii vorbesc de amendamente. Mă miram că poate știu ei ceva mai mult decât știm noi, cei din comisia juridică.
Halici: Unanimitate! Se i-au (sic!) cei prezenți la discuții !!! și apoi la vot!
Scântei: De acord
Cupșa: Vă rog să ne anunțați dacă ședința de astăzi s-a încheiat
Halici: Corect. Declar ședința închisă! Deși am considerat că se înțelege prin finalizarea votului.
Discuțiile pe care le-ai citit mai sus sunt din comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate. Acestea au dat, în cele din urmă, rapoarte comune de încuviinţare a Decretului preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă. Rapoartele conţin mai multe propuneri şi observaţii care vor fi transmise Guvernului şi preşedintelui.
Și comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului au dat, de asemenea, avize comune favorabil.
Toate ședințele s-au desfășurat, după cum vezi, online.