13 mart. 2020 | 13:13

OMS: Cele mai populare minciuni pe care să nu le crezi în timpul pandemiei

ACTUALITATE
OMS: Cele mai populare minciuni pe care să nu le crezi în timpul pandemiei
Screenshot din filmul Contagion

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie. Și a venit, totodată, cu o demitificare pe cele mai populare credințe. Astfel, OMS a făcut lista care te va ajuta mai mult decât să crezi orice sfat de pe internet sau de la prieteni.

Suntem, deocamdată, și vom mai fi o bună bucată de timp într-o perioadă de dezinformare. Mesajele care circulă pe Facebook, WhatsApp, YouTube sau alte platforme se pot dovedi mai nocive decât virusul în sine. De la credințe în vindecare cu vitamina C până la rugăciune, dacă le crezi te pot da masiv peste cap. Așa că OMS a făcut lista de mai jos. Nu-i exhaustivă, dar acoperă cele mai populare mituri.

Da, OMS acoperă și subiectul mâncatului de usturoi. Mănâncă-l dacă îți place, dar nu te va salva de niciun virus. Pune-l în șaorma, fă-l mujdei, cum vrei. Dar nu mai băga alimente doar pentru că e un tratament băbesc care poate funcționa.

Minciunile care îți pot face mai mult rău decât bine în timpul pandemiei. Și de ce sunt credințe stupide

Dacă se face mai cald, dispare virusul?

Conform OMS, virusul 2019-nCoV poate fi transmis în toate mediile, independent de temperaturi. Într-adevăr, e posibil ca rezistența acestuia pe mediile de transmitere să fie limitată la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Datele de până acum nu se raportează la acest virus per se, ci la categoria sa: coronavirusuri. La polul opus, nu, temperaturile foarte scăzute nu-l distrug. Asta și pentru că, odată ajuns în corp, are o temperatură stabilă de peste 36 de grade Celsius.

Uscătoare de mâini și COVID-19

Nu, uscătoarele nu distrug virusul. Ca să te protejezi, trebuie să te speli frecvent pe mâini cu săpun şi apă cam 20 de secunde. Odată ce ţi-ai curăţat mâinile, trebuie să ţi le usuci cu un prosop de hârtie sau cu uscător cu aer cald. Dar uscătoarele sunt bune doar pentru uscare, nu îndepărtarea amenințării.

Animalele de companie pot lua virusul?

OMS a stabilit că animalele de companie nu transmit virusul. Totodată, sigur că nu sunt animale de companie, dar nici țânțarii nu transmit virusul. Virusul acesta (denumit 2019-nCoV, adică Novel Coronavirus) provoacă boala COVID-19 și afectează în principal căile respiratorii.

Lămpile cu ultraviolete distrug virusul?

Lămpile cu ultraviolete nu ar trebui folosite pentru a ne steriliza mâinile sau alte părţi ale corpului, de vreme ce radiaţiile de acest tip pot cauza iritarea pielii. Pot ajuta cu obiectele.

O baie fierbinte te scapă de COVID-19?

Temperatura corpului, între 36,5 și 37 de grade Celsius, va rămâne la fel, chiar dacă baia e fierbinte. Și nu ajută cu nimic decât ca să te cureți. Nu e în regulă nici baia în alcool sau clor, cel din urmă putându-ți distruge pielea destul de grav.

Usturoi și vaccin contra pneumoniei

Virusul acesta este nou şi diferit, iar deocamdată nu există un vaccin care să fie folosit pe oameni. Sunt derulate teste pe animale, dar mai durează cel puțin câteva luni până când va fi unul. Totodată, nu te protejează nici usturoiul. Nu are niciun rol în sănătatea ta, așa cum nici vitamina C consumată dacă ai luat virusul. Îți face mai mult rău.

Ce se întâmplă dacă primești un pachet din China

Oamenii care primesc pachete din China nu riscă să fie infectaţi. Cel puțin nu cu virus adus din China. Ce ar trebui să ții cont aici e că, deși virusul nu trăiește prea multe zile pe pachete, uneori și doar 24 de ore, curierul care ți-l aduce ar putea să aibă virusul și să ți-l transmită. Dar în niciun caz nu vine direct din China virusul.

Oamenii în vârstă sunt mai vulnerabili?

Da, și nu numai. Oamenii de toate vârstele pot fi infectaţi cu COVID-19, dar persoanele trecute de 65 de ani sunt mai vulnerabile. Asemenea și persoanele care au alte afecţiuni ale sistemului imunitar sunt mai vulnerabile. Practic, aceste persoane în categorie vulnerabilă trebuie să-și ia măsuri suplimentare de protecție și să limiteze interacțiunile sociale cât de mult pot.

Antibioticele pot trata COVID-19?

Nu, antibioticele funcţionează doar împotriva bacteriilor. COVID-19 este un virus, iar antibioticele nu ar trebui folosite ca mijloc de prevenire, ci de tratare. Dar tratamentul e cel mai bine aplicat de medici, pentru că se pot adapta de la caz la caz.

Lista completă, inclusiv cu grafice, e pe site-ul OMS.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele