25 feb. 2020 | 07:55

De teama coronavirus, moneda euro s-a dus în cap: care este cea mai profitabilă alternativă

ACTUALITATE
De teama coronavirus, moneda euro s-a dus în cap: care este cea mai profitabilă alternativă

Printre victimele colaterale ale coronavirus se numără și moneda euro. Din motive greu de înțeles, dolarul australian este o altă monedă care s-a dus în cap în ultima perioadă.

Răspândirea coronavirus în mai multe regiuni de pe mapamond a dus la un grad sporit de neliniște în piața economică. Investitorii sunt îngrijorați și mai reticenți ca niciodată în face investiții. Din cauza răspândirii infecțiilor cu Covid-19 în Europa, cei mai mulți au optat să-și țină economiile în dolari americani.

Deși sunt probleme peste tot în lume, din cauza fricii de coronavirus, economia americană pare mai puțin afectată decât alte regiuni. Ca referință, Italia, Coreea de Sud și Iranul au raportat o creștere rapidă a cazurilor de infectare, în ultimele zile. În Coreea de Sud s-au înregistrat 833 de cazuri, în Italia – 219, iar în Iran – 61.

Organizația Mondială a Sănătății este mai îngrijorată ca niciodată din cauza modului imprevizibil în care se răspândește coronavirus. Din păcate, nu mai există o sursă clară pentru toate cazurile din regiuni noi. Tot mai multe cazuri depistate nu au nicio legătură cu epicentrul epidemiei.

Dacă te aștepți ca economia globală să încetinească din acest motiv, tot are sens să pariezi pe un dolar mai puternic”, spune Morten Lund, analyst la grupul de servicii finaniare Nordea. El adaugă că economia SUA este relativ puternică și are rate de profit mai mare decât alte piețe dezvoltate.

În ceea ce privește puterea dolarului în piață, cotația euro în raport cu moneda americană a scăzut cu 0,3%, ajungând până la 1,0805 dolari pentru un euro. Această cotație este cea mai scăzută din ultimii trei ani. Problema și mai gravă este că analiștii nu întrezăresc o îmbunătățire a situației, ci o înrăutățire.  „Nu doar din cauza cazurilor din Italia, ci și pentru că zona euro este mult mai expusă la China” decât SUA, a adăugat Lund.

Dolarul australian a scăzut cu 0,5%, până la un minim istoric, în timp ce dolarul neo-zeelandez s-a dus și mai mult în jos, cu 0,6%. Ambele economii din spatele acestor monede au probleme din cauza dependenței lor majore de cererea din China.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele