23 feb. 2020 | 10:13

Economia subterană îți arată ce merge prost în România: câți bani nu sunt declarați la stat

ACTUALITATE
Economia subterană îți arată ce merge prost în România: câți bani nu sunt declarați la stat

Economia din România este în mare parte pe butuci și în fiecare săptămână încep să circule zvonuri legate de inabilitatea de a plăti pensiile și alocațiile sau de a asigura o mărire a acestora. O partea din problemă este cauzată de economia subterană.

Ne aflăm într-un cerc vicios din punct de vedere economic, de la mic la mare. Foarte mulți oameni preferă să facă bani la negru, fără să-i declare la stat, pentru că nu văd un beneficiu real în impozitarea lor. Prea puțini oameni cred că vor apuca să trăiască vreodată din pensie sau că aceasta va fi suficient de rezonabilă încât să-ți asigure un trai minim. De partea cealaltă a baricadei, pensiile și alocațiile sunt mici, iar condițiile din spitale, deplorabile, din cauza economiei subterane, printre alți câțiva factori.

Trecând însă de partea teoretică a ecuației, potrivit Institutului Național de Statistică, economia subterană din România a atins pragul de 21% din PIB (Produsul Intern Brut). Asta înseamnă că economia neobservată se reflectă în impozite și taxe masive care nu ajung în bugetul statului și, implicit, în infrastructură, medicină, pensii, salarii pentru bugetari și nu numai.

La nivelul Uniunii Europene, în țările dezvoltate din vest, precum Franța, Germania sau Portugalia, aceasta este de circa 17%. În teorie, în România avem un sistem de impozitare și taxare considerat foarte mic în comparație cu majoritatea UE, dar acest detaliu nu descurajează realizarea de bani la negru.

Cele 21 de procente din PIB reprezintă – calculate pentru nivelul anului 2019 – nu mai puțin de 208 miliarde de lei, adică aproximativ 44 de miliarde de euro. Astfel că zona reprezintă un adevărat izvor pentru a aduce venituri la Bugetele publice. Cea mai mare parte din acești bani sunt generați în construcții, comerț și industria ospitalității.

Mai îngrijorătoare decât valoarea de 21% este însă una mult mai mare, calculată altfel. Cifra INS a fost obținută potrivit metodologiei și perspectivei Eurostat asupra fenomenului. Pe de altă parte, Prof. Dr. Friedrich Schneider, de la Universitatea Linz, Austria, face de 20 de ani un studiu anual al economiilor neobservate, în 158 de state ale lumii, printre care și România. Potrivit ultimei ediții a Studiului Schneider, pentru anul 2019, economia neobservată a României se ridică la 30% din PIB.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele