14 feb. 2020 | 15:32

Veste proastă pentru români: când vom avea, din nou, vaccin produs în România

ACTUALITATE
Veste proastă pentru români: când vom avea, din nou, vaccin produs în România

În urmă cu doi ani, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”  a fost transferat de la Ministerul Sănătății la Ministerul Apărării. A devenit astfel unitate militară. Promisiunea ministrului de la acea vreme era că, în doi ani, România va produce vaccin antigripal. Nu s-a întâmplat încă. Și așteptările nu sunt optimiste.

Colonelul Dragoș-Alexandru Necula, locțiitorul comandantului Institutului „Cantacuzino”, a spus că putem spera la vaccin produs local abia peste șapte sau opt ani. E departe de declarațiile mult prea optimiste ale lui Mihai Fifor din 2017.

Mai interesant e că, în februarie 2020, s-au împlinit 10 ani de când Institutul „Cantacuzino” a pierdut licenţele de producere a vaccinurilor împotriva tuberculozei, gripei, turbării şi tetanosului.

Cât costă ca Institutul să poată produce vaccin în România?

Colonelul Dragoș-Alexandru Necula a spus că e nevoie de 150 de milioane de euro pentru echipamente. Banii ar putea fi atraşi de la Uniunea Europeană. Totodată, trebuie aduşi cercetători care să găsească noi formule pentru vaccinuri. Asta și pentru că o parte dintre substanţele folosite în trecut la „Cantacuzino” au fost interzise între timp, conform EuropaFM.

„Nu putem să spunem că se scoate într-un an – doi. Trebuie studii preclinice, în vivo, în vitro, sunt o sumedenie de activităţi premergătoare pentru a scoate acest vaccin pe piaţă. Ori, Armata va scoate un produs la o tehnologie la fel sau mai performantă decât ceea ce este pe piaţă. Acesta este nivelul nostru de ambiţie.”
colonelul Dragoș-Alexandru Necula

Astfel, cu actualele condiții, un vaccin ar putea fi produs la Institut abia în 2027 sau 2028. Deocamdată, în ultimii doi ani, Ministerul Apărării a angajat 300 de persoane şi a cumpărat echipamente.

Ca să ajungă în faza finală de furnizat vaccin către populație, acesta trebuie testat. Și acesta e cel mai mare impediment. Fără studii pe animale și oameni, un vaccin nu va ajunge pe piață. De unde și termen de șapte până la opt ani.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele