Consecința dezastruoasă a renunțării la numerar pentru carduri: deja s-a întâmplat în mai multe țări
Un număr din ce în ce mai mare de țări renunță la plățile cu numerar în favoarea cardurilor. Din păcate, această dovadă de aparent progres are consecințe neprevăzute dintre cele mai neplăcute.
Dacă ai ajuns prin țările nordice, s-ar putea să fi văzut deseori în geamul localurilor sau restaurantelor semnul ”No CASH” (fără plată cu numerar, doar card de credit/debit). Aceeași modă a început să apară și în câteva restaurante bucureștene, iar trendul pare să se extindă din ce ce în mai mult.
Există numeroase avantaje când ai o afacere care funcționează doar cu carduri. Este semnificativ mai dificil de înșelat patronul de către angajați. Nu mai contează dacă ai mărunt și eviți discuțiile legate de ”schimbă-mi 100 lei”. O locație care folosește doar plata cu cardul este imposibil de jefuit.
Pe de altă parte, s-ar putea să fi auzit vreodată un prieten care a spus că ți-e mai mare dragul să plătești cu cardul, pentru că nu simți că dai bani. Plata cu telefonul sau cu ceasul nu a făcut decât să acutizeze acel sentiment.
Din păcate, introducerea plății cu cardul peste tot a dus la un trend imprevizibil pornind de la sentimentul detaliat mai sus. De când sunt nevoiți să plătească cu cardul în cea mai mare parte a timpului, rata îndatorării populației a crescut într-un ritm semnificativ în Finlanda. Cei mai mulți oameni au devenit aproape dependenți de carduri de credit și nu sunt foarte eficienți în a returna banii.
În ultimele două decenii, gradul de îndatorare al populației s-a dublat. Nu a ajutat nici reducerea dobânzilor, dar principalul responsabil este eliminarea plăților cu numerar. Finlandezii sunt foarte tehnici și adoptă ușor tehnologii noi, dar această particularitate a plăților în format digital, cu smartphone, card sau ceas, a dus la pierdere a disciplinei în materie de cheltuieli, iar consecințele sunt dezastruoase.
Ca referință, într-o țară aparent bogată, precum Finlanda, 7% dintre cei 5,5 milioane de cetățeni nu-și pot plăti facturile. Acestea au crescut cu o treime în ultimul deceniu, iar oamenii, pur și simplu, nu au bani.
„Mulţi oameni au probeleme în a înţelege modul în care sunt cheltuiţi bani lor, câţi bani mai au la dispoziţie la finele lunii şi cât de mult îşi pot permite să împrumute”, a explicat Juha Pantzar, director la Guarantee Foundation. Această firmă este specializată pe asistarea oamenilor în procesul de redobândire a controlului asupra finanțelor. În opinia sa, oamenii suferă în 2020 de ancorarea într-o nouă realitate deformată, una în care percepția oamenilor despre bani și cheltuirea lor este greșită.
Ca să înțelegi mai bine gravitatea problemei, ai în vedere că în urmă cu 20 de ani, 70% dintre tranzacțiile din magazine erau realizate cu numerar și restul cu cardul. În 2018, 80% dintre tranzacții se efectuau cu cardul sau dispozitive mobile, iar între timp, procentul a crescut și mai mult.