31 ian. 2020 | 15:44

Computerele cuantice sunt impresionante, dar ce facem, totuși, cu ele?

ACTUALITATE
Computerele cuantice sunt impresionante, dar ce facem, totuși, cu ele?

Computerele cuantice sunt o tehnoologie extrem de avansată și pot aduce beneficii într-o varietate foarte largă de domenii.

Dificultățile încep atunci când trebuie găsite modalități concrete prin care să putem profita la maximum de ce pot acestea să ofere.

Principalul motiv îl reprezintă faptul că încă suntem într-o fază incipientă, de înțelegere a tehnologiei și perfecționarea produsului final. Există câteva exemple destul de cunoscute de computere cuantice pe care marile companii tech din lume au reușit să le facă.

Îl avem pe cel de la Google, computerul cuantic de 54 de qubiți care ar fi rezolvat în 200 de secunde un calcul pentru care cel mai rapid supercomputer disponibil ar fi avut nevoie de 10.000 de ani. Există și unul creat de IBM: acesta  are 52 de quibiți, va fi accesibil via cloud și chiar va putea fi utilizat de către clienții IBM Q Network.

Computerele cuantice există și pot funcționa, asta e clar, însă de aici se naște întrebarea: Ce putem face cu acestea pentru a avea, cu adevărat, un impact asupra vieții noastre?

Ce facem cu computerele cuantice?

În esență, acestea sunt unul dintre cele mai bune instrumente prin care vom putea rezolva probleme în viitor. Determinarea acestora ar fi următoarea provocare pentru cercetători.

După cum zice și Liam Blackwell, director adjunct al Consiliului de cercetare în domeniul ingineriei și științelor fizice din Marea Britanie, deja s-au investit o mulțime de bani, iar acum avem nevoie de rezultate ceva mai concrete.

Până acum, echipele de cercetare au identificat câteva domenii în care computerele cuantice vor putea fi folosite pentru îmbunătățirea lucrurilor. Se vorbește despre lucruri precum: creșterea securității, îmbunătățirea acurateței sistemelor GPS sau descoperirea și dezvoltarea de noi medicamente.

Claire Cramer, din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite, e de părere că acestea sunt doar lucrurile de suprafață. Aceasta consideră că e nevoie de mult mai multă cercetare în această privință. Partea proastă e că procesul de implementare este unul destul de dificil. Astfel, chiar dacă cercetătorii din laboratoare vin cu noi idei de aplicare a tehnologiei cuantice, aducerea idee într-o zonă comercială nu este deloc ușoară.

Toate revoluționările tehnologiei durează, așa că va mai trebui să așteptăm până vom avea planuri concrete pentru computerele cuantice.