Țara europeană în care Huawei se va ocupa de 5G, în ciuda americanilor
Chinezii de la Huawei au fost acuzați de americani că spionează în favoarea Guvernului de la Beijing. Totuși, o țară europeană a decis să lase compania să se ocupe de implementarea tehnologiei 5G.
Marea Britanie e cu un picior în afara Uniunii Europene, dar, până la finalizarea unei perioade de tranziții, trebuie să se mai alinieze unor reguli. La nivel european, drafturile redactate la Bruxelles arătau că tehnologia 5G nu va fi lăsată în mâinile unor companii care ar putea veni cu riscuri la adresa securității naționale.
Sigur că nu se menționa acolo explicit compania chineză Huawei, acuzată de americani fix de aceste practici. Dar direcția era oarecum sugerată.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a decis, totuși, să dea undă verde chinezilor pentru a lucra la infrastructura națională legată de 5G. Există, însă, unele condiții. Britanicii caută, de fapt, să împace și capra și varza.
Huawei, undă verde pentru 5G în Marea Britanie
Decizia premierului britanic ar putea fi văzută drept o sfidare la adresa președintelui american, Donald Trump. Liderul de la Casa Albă și-a avertizat partenerii ca nu cumva să colaboreze cu Huawei la implementarea noii tehnologii 5G. Așa că Marea Britanie a ales calea de mijloc.
Le va permite chinezilor să se ocupe doar de infrastructura care presupune doar o parte din elemente. Adică acele elemente fără de care rețelistica ar putea funcționa în continuare. Huawei nu se va ocupa, așadar, de nucleul dur al viitoarei rețele, cel care are legătură, între altele, și cu activități sensibile precum facilități militare și nucleare.
De asemenea, cota de piață a chinezilor nu va putea fi mai mare de 35%. E vorba, așadar, de un acces limitat.
De ce au fost acceptați chinezii
Oficialii britanici susțin că, dacă accesul Huawei ar fi fost interzis total, atunci implementarea noii rețele 5G în Regat ar fi fost întârziată circa 2-3 ani. Așa, s-a găsit un compromis, fără ca cetățenii să fie nevoiți apoi să suporte costuri mai mari. Riscurile legate de securitatea națională pot fi gestionate odată cu găsirea acestei soluții, insistă politicienii britanici.
Dar decizia ar putea fi ecou nedorit peste ocean. Legăturile Londrei cu Casa Albă sunt și așa destul de tensionate, din cauza faptului că Boris Johnson ar vrea să-i taxeze pe giganții din mediul online, adică exact acele companii americane care decid și controlează cam totul în spațiul online.
Trump a fost extrem de clar atunci când a militat pentru interzicerea Huawei pe cât mai multe piețe posibile. Așa că decizia luată la Londra va spori tensiunile.