07 ian. 2020 | 07:40

Sistemul perfect pentru bugetul familiei: ce înseamnă regula 50/30/20 și de ce ar putea face minuni

ACTUALITATE
Sistemul perfect pentru bugetul familiei: ce înseamnă regula 50/30/20 și de ce ar putea face minuni

Bugetul familiei reprezintă o sursă de stres major pentru foarte mulți români. Prea puțini oameni se descurcă cu banii sau au un sistem bine stabilit în privința modului în care își cheluite veniturile lunare.

Elizabeth Warren este un senator al Statelor Unite și unul dintre principalii candidați democrați la alegerile prezidențiale din acest an din SUA. Ea are un sistem foarte bun legat de gestionarea banilor, iar mecanismul la care s-a gândit oficialul american ar putea avea aplicabilitate în fiecare colț al mapamondului. Nu implică angajarea unui consultant financiar și nici menținerea tuturor cheltuielilor într-un tabel Excel.

Warren a detaliat sistemul după care s-a ghidat în propria viață în cartea sa intitulată ”All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan” (Toată valoarea ta: Planul ideal pentru banii vieții tale). Acolo este detaliată o regulă intitulată cât se poate de simplu, 50/30/20. Pornind de la aceste procente, senatorul SUA este convins că orice om poate fi mai eficient în alocarea finanțelor. Cele trei valori fac referire la obligații, dorințe și economii.

Din prima categorie, care reprezintă 50% din veniturile tale lunare, fac parte cheltuielile tale obligatorii din fiecare lună. Jumătate din salariu după plata impozitelor trebuie să meargă pe plăți precum chiria sau creditul ipotecar, plata utilităților, asigurările, mașina, alimentele, sănătatea și costurile de transport la serviciu. Aceasta este cea mai importantă parte a bugetului tău.

A doua categorie, care reprezintă 30% din venituri, se reflectă în dorințe. Această listă nu include lucruri esențiale pentru viața ta, dar sunt particularități care țin de confortul tău fizic și moral. Aici intră cafeaua, mesele în oraș, vacanțele, biletele la film sau la concert, cumpărăturile. Aici intră până abonamentul TV sau mersul la sală.

Ultimele 20 de procente țin de banii pe care ar fi bine să-i economisești în fiecare lună. Aceștia sunt bani puși deoparte pentru un fond de urgență, investițiile sau plățile făcute suplimentar pentru diminuarea datoriilor tale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele