06 ian. 2020 | 18:14

Cum ar putea Iran să atace America după asasinarea lui Soleimani

ACTUALITATE
Cum ar putea Iran să atace America după asasinarea lui Soleimani

Asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani a pus pe gânduri o lume întreagă. Sunt mulți care se aventurează să vorbească despre iminența celui de-Al Treilea Război Mondial, deși argumentele pentru un astfel de scenariu nu-s suficient de solide. Există, însă, o cale prin Iranul ar putea ataca America. Altfel decât militar.

Asasinarea lui Qasem Soleimani, generalul care conducea forțele Quds, a făcut înconjurul lumii. Orientul Mijlociu stă, în acest moment, pe un butoi cu pulbere, iar ordinul dat de Donald Trump privind uciderea generalului ar putea avea efecte nebănuite. Iranul a promis răzbunare, dar armata sa nu se poate arunca într-un conflict militar de o asemenea amploare.

Teheranul nu va sta, însă, cu mâinile în sân. Și există o cale prin care poate ataca America. Iar acea cale poartă un singur nume: atacurile cibernetice.

Iranul, pregătit să atace cibernetic America după uciderea lui Soleimani

Există mulți experți internaționali care susțin că Iranul are capacitatea de a ataca cibernetic puncte vulnerabile din America. Are o lungă istorie în acest sens și s-ar putea folosi de hackeri extrem de pregătiți care pot lansa atacuri în instituții cheie ale Americii. Astfel de lovituri au mai fost lansate de Teheran, în special după ce SUA dictau diverse sancțiuni la adresa țării din Orientul Mijlociu.

Liderul Suprem al Iranului a anunțat deja că răzbunarea va fi una cruntă după uciderea generalului Soleimani, al doilea cel mai puternic lider al țării. Moartea sa e comemorată în stradă de sute de mii de iranieni, el fiind acum considerat un erou.

Iranul are, într-adevăr, o armată puternică, dar nu se poate compara cu forța americană. Mai mult, SUA fac parte din NATO, iar o eventuală ripostă militară ar angrena imediat celelalte forțe ale Alianței Nord-Atlantice.

Decizia de a lansa atacuri cibernetice, însă, e la îndemână. Iar Teheranul știe asta.

Cât de pregătiți sunt hackerii iranieni

Asasinarea generalului iranian la comanda lui Donald Trump nu va rămâne fără efect, susțin mai mulți specialiști citați de CNN. Iranul va riposta atât în interiorul Orientului Mijlociu, cât și în afara lui. Iar metoda care, cel mai probabil, va fi aleasă este cea a atacului cibernetic. Și n-ar fi exclus deloc, dacă stai să te uiți la trecutul Teheranului în această privință.

Răzbunarea pe cale cibernetică are câteva avantaje, susține Steven Bellovin, profesor la Universitatea Columbia.

„În primul rând, astfel de atacuri pot fi negate mult mai ușor. Dacă există un atac de rachete pe o bază SUA sau un diplomat este răpit, acest lucru e mai ușor de depistat. În al doilea rând, nu implică riscuri pentru personalul iranian, nu se pune în pericol viața nimănui”, spune acesta.

Între 2011 și 2013, hackerii iranieni au atacat bănci mari din America precum JPMorgan Chase, Wells Fargo și Bank of America. Au fost atacuri din cauza cărora clienții nu nu și-au putut accesa conturile sau n-au avut acces la bani. Într-un final, serverele acestor bănci au picat, tocmai din cauza panicii create în acele momente.

Șapte cetățeni din Iran au fost ulterior inculpați de o instanță din New York. S-a descoperit că lucrau la două companii din Iran care aveau legături strânse cu Guvernul de la Teheran.  De atunci, capacitatea Iranului de a lansa atacuri cibernetice a crescut. Metodele au devenit și mai sofisticate.

Iranul, o forță în domeniul cibernetic

Deși Iranul se află în spatele Chinei și al Rusiei atunci când vine vorba de pregătire cibernetică, capabilitățile sale în domeniu nu-s de ignorat. Teheranul are un serviciu de spionaj foarte bine pus la punct și poate lansa atacuri de tip ransomware oricând. Nu este exclus ca hackerii iranieni să se poate infiltra, sub o formă sau alta, în interiorul unor instituții importante precum NSA sau CIA sau chiar să atace giganții americani precum Google și Amazon.

Economia Americii ar putea fi puternic afectată dacă hackerii atacă lanțurile globale de aprovizionare sau infrastructura din domeniul electric, fabricile sau centralele. Iar atacul ar putea fi unul întins pe o lungă perioadă de timp. Va fi un maraton, nu un sprint – după cum insistă profesorul Bellovin.

Cu alte cuvinte, Iranul ar putea pregăti un atac vreme de 2-3 ani de zile, iar America ar putea fi prinsă pe picior greșit, mai ales că nivelul de alertă nu va rămâne atât de ridicat pe cât este acum, după uciderea generalului iranian.