România, înainte de 5G: Digi și Orange sunt la extreme pe internet mobil
ANCOM a publicat datele legate de conexiunile din România. O radiografie care-ți arată cum stă țara noastră înainte de implementarea noii tehnologii 5G.
Toate țările dezvoltate se pregătesc să treacă la 5G, rețeaua de date mobile de 100 de ori mai rapidă decât actuala generație 4G. Deocamdată, România nu a făcut acest pas. Operatori precum Digi, Orange și Vodafone testează deja noua rețea, dar doar în anumite zone.
Pentru acordarea licențelor, ANCOM a amânat licitația pentru anul viitor. Până atunci, însă, Autoritatea care reglementează piața telecom a venit cu niște date din prezent. Care-ți arată cum stă România înainte să facă tranziția spre 5G.
România, în așteptarea 5G: ce spune ANCOM
Peste jumătate dintre conexiunile din România la Internet mobil sunt 4G, se arată într-un raport ANCOM.
Mai exact, 55% dintre conexiunile la Internet mobil înregistrate în România, la jumătatea anului 2019, sunt 4G, iar două treimi dintre utilizatori nu îşi limitează navigarea pe internetul mobil. În primele șase luni ale anului, numărul conexiunilor la internet mobil era de 19,6 milioane, în scădere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Conexiunile 4G au ajuns la aproape 11 milioane (+6%), ceea ce reprezintă peste 55% din numărul total de conexiuni la internet mobil.
„Împreună cu conexiunile 3G (29% din total), ponderea conexiunilor de mare viteză (3G şi 4G) ajunge la 84% din totalul conexiunilor”, arată ANCOM.
ANCOM susține că traficul mediu lunar de internet mobil a crescut cu 16% în primele şase luni ale acestui an, ajungând la 3,4 GB/locuitor. Totodată, în funcţie de numărul de conexiuni active la internet mobil, la jumătatea anului 2019, Orange deţinea o cotă de piaţă de 39%, Vodafone de 24%, grupul Telekom de 19%, ceilalţi furnizori (unde intră și Digi) însumând 18%.
Cum stă România la capitolul internet
Pe zona de internet fix, numărul conexiunilor s-a menţinut la 5,1 milioane la jumătatea anului 2019, în creştere uşoară, de 1%, din care 3,5 milioane sunt în mediul urban (+0,2%) şi 1,6 milioane în mediul rural (+2%).
„Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării era de 62% la nivel naţional, respectiv de 74% în mediul urban şi de 47% în mediul rural.Din totalul conexiunilor la internet fix, 71% (3,7 milioane) sunt conexiuni de foarte mare viteză (cel puţin 100 Mbps). De altfel, peste 62% dintre conexiunile de internet fix au fibră optică până cel puţin la clădire, fiind realizate prin FTTH sau FTTB”, mai notează ANCOM.
În primele șase luni, traficul mediu lunar de internet fix a fost de 27 GB/locuitor, în creştere cu 4%, comparativ cu semestrul I din 2018.
Raportat la numărul de conexiuni la internet fix, Digi | RCS-RDS deţinea o cotă de piaţă de 52%, Grupul Telekom de 22%, UPC de 12%, iar ceilalţi furnizori au însumat 14%.