09 dec. 2019 | 15:04

Aplicația de care are nevoie Poliția Română a fost anunțată

ACTUALITATE
Aplicația de care are nevoie Poliția Română a fost anunțată

Mulți specialiști susțin că brandurile care nu se digitalizează vor dispărea de pe piață. E valabil și pentru instituții de stat precum Poliția Română. Iar Motorola susține că are soluția.

De regulă, instituțiile de stat sunt mai reticente când vine vorba de digitalizare. Uită-te numai la birocrația din sistemul românesc și o să-ți dai seama de acest lucru. Sunt multe instituții publice la care nu poți plăti cu cardul și, mai mult decât atât, încă ți se cere celebrul dosar cu șină.

Numai că principalii jucători din domeniu vin cu soluții. Important e ca ele să fie și dorite de cei refractari la schimbare. Motorola e, probabil, brandul adolescenței tale în materie de telefoane. Cum nu a reușit să se mențină pe această piață, a început să dezvolte alte soluții. Una dintre ele vine sub forma unei aplicații, care se adresează polițiștilor.

Și care e deja folosită în Anglia și Țara Galilor. Și care s-ar putea dovedi extrem de utilă și pentru Poliția Română.

Cum funcționează aplicația Motorola ce ar fi utilă și pentru Poliția Română

Aplicația dezvoltată de Motorola se numește Pronto și vine să înlocuiască fișierele și dosarele aflate în arhiva Poliției. Practis, sunt înlocuite pixurile, carnețelele și tot ce înseamnă format fizic. Totul este stocat digital.

În Anglia, unde a fost implementată cu succes, le permite polițiștilor să acceseze direct din smartphone sau tabletă milioane de fotografii din baza serviciului care-i înregistrează pe șoferii englezi. Astfel, atunci când întâlnesc un șofer care n-are un act de identitate asupra lui, el poate fi foarte ușor identificat. Motorola susține că aplicația sa le permite oamenilor legii să identifice foarte rapid un șofer.

Dacă înainte dura undeva la 16 minute, acum timpul e de doar cinci minute. Autoritățile britanice știu că eficiența e totul în activitatea Poliției. Așa că s-au gândit că digitalizarea unor operațiuni precum identificarea șoferilor e una dintre cele mai bune opțiuni. Și Poliția din Scoția se pregătește să implementeze sistemul și să folosească această aplicație în mai multe domenii de activitate.

E vorba de interoperabilitate și un sistem comun de date între instituțiile cheie ale statului. Ceea ce, deocamdată, lipsește în România.