Ce s-ar întâmpla cu Telekom România dacă Orange fuzionează cu Deutsche Telekom
Presa germană scrie despre o posibilă fuziune între Orange și Deutsche Telekom. Informația nu e confirmată de niciuna dintre părți, ba chiar infirmată pe alocuri, dar scenariul unei fuziuni nu e departe de a fi plauzibil. Totuși, există câteva impedimente. Iar situațiile care ar putea rezulta dintr-o posibilă fuziune sunt dintre cele mai diverse.
Deutsche Telekom analizează o posibilă fuziune cu Orange, susțin jurnaliștii germani de la Handelsblatt. Informația a fost preluată rapid de agențiile internaționale de știri. Presa germană a citat, în sprijinul celor relatate, surse din rândul conducerii celor două companii. Imediat au apărut și reacțiile la cald. Orange a spus că „nu există discuții” în această direcție, iar DT a refuzat să comenteze.
Nu este pentru prima dată când se vorbește despre o astfel de fuziune. Și discuții au existat, într-adevăr. În 2017, de exemplu, s-a negociat intens și, la un moment dat, chiar s-a crezut că se poate ajunge la un rezultat. Dar nu s-a ajuns la un consens. Fuziunea nu era fezabilă la acea vreme pentru că cele două companii au ajuns la concluzia că nu se pot înțelege la drepturi egale în interiorul noii entități.
Acum, fuziunea e readusă în discuție, mai ales că cele două companii au tot colaborat în privința unor achiziții în ultimii opt ani.
În ciuda celor (ne)declarate de cele două companii, nu iese fum fără foc.
Fuziune între Orange și Telekom: cum stau companiile în piață
Orange și Telekom sunt doi giganți din piața telecom a Europei și ambele companii au fost, în trecut, deținute de stat. Guvernele Franței și Germaniei încă mai dețin pachete minoritare. Parisul are o participație de 23% la Orange, în vreme ce Guvernul german deține 31% la DT. E posibil, așadar, ca o eventuală înțelegere să implice și factorul politic.
Și, la cum arată lucrurile acum, Franța ar fi dezavantajată de o astfel de fuziune. Ca în oricare altă înțelegere de acest fel, o parte „o înghite”, de fapt, pe cealaltă. Chiar dacă deciziile se iau 50/50, cel mai puternic are de câștigat. În situația dată, ar fi vorba de Deutsche Telekom.
DT este cea mai mare companie de telecomunicații a Europei – e evaluată la 72 de miliarde de euro. Prin comparație, Orange valorează doar 40 de miliarde de euro. Judecând după acest aspect, rezultă că francezii sunt cei care vor fi înghițiți. Și evident că acționarii vor primi drepturi pe măsura cotelor de piață: asta înseamnă că germanii vor deține în noua entitate aproximativ două treimi, în vreme ce francezii rămân cu restul de o treime.
E drept că piața telecom din Europa este destul de fragmentată în acest moment și consolidarea, ca în orice alt domeniu, e o metodă extrem de bună pentru a concura cu alți jucători mari din America sau Asia.
Dar analiștii se feresc să dea șanse foarte mari unei astfel de fuziuni și nu numai din cauza faptului că guvernele celor două țări s-ar împotrivi. Totuși, fuziunea deschide calea unor scenarii.
Ce s-ar întâmpla în România dacă Orange bate palma cu DT
Situția este destul de complicată în România, unde există mai mulți operatori. Orange se bate pe această piață cu Vodafone, Telekom și Digi | RCS-RDS. E bine că-s mai mulți operatori pentru că se asigură un mediu competitiv și, în final, clienții au de câștigat pentru că prețurile rămân relativ mici. Dacă Orange ar fuziona cu Telekom, atunci s-ar crea o entitate mai puternică în fața celorlalți operatori.
Care ar putea, sub diverse forme, să distorsioneze piața. Și la mijloc mai este și intenția Telekom de a vinde operațiune din România. Inclusiv către Orange. Și aici lucrurile se complică.
Ca să înțelegi de ce se vorbește atât de mult despre posibila vânzare Telekom România și de ce lucrurile nu sunt tranșate rapid, trebuie să te uiți la structura acționariatului. Telekom Romania Communications este deținut de grupul elen OTE, cu 54,01%, și Ministerul Comunicațiilor, cu o participaţie de 45,99%. În cazul fostului Cosmote, Telekom Romania Communications deține o cotă de 30%, restul acțiunilor revenind grupului elen OTE. Cea din urmă e deținută, la nivel global, în proporţie de peste 40% de Deutsche Telekom.
Posibila vânzare e negociată de OTE Group, cei care au drepturi în ambele părți. Germanii de la Deutsche Telekom doar supervizează. Telekom România înseamnă două divizii: una pentru servicii fixe și una pentru servicii mobile. Cele pentru care se caută cumpărători. Iar principalii doritori sunt grupul Digi | RCS-RDS și, ai ghicit, Orange.
Grupul Digi | RCS-RDS e interesat să cumpere divizia de servicii mobile a Telekom, doar că nu ar vrea să preia și clienții, nici măcar pe cei cu abonamente. Există informații neoficiale conform cărora Orange ar vrea să cumpere divizia fixă. În termeni mai simpli, Orange ar vrea să cumpere fosta Romtelecom, în timp ce Digi | RCS-RDS ar vrea să cumpere fosta Cosmote.
Dar toate aceste planuri s-ar schimba radical dacă Telekom fuzionează cu Orange la nivelul companiilor-mamă. Exit-ul Telekom din România ar putea avea loc sub alte condiții pentru că, odată cu fuziunea, Orange s-ar transforma din potențial cumpărător al părții fostei Romtelecom din DT în deținător al acesteia, alături de germani.
Evident că, în tot acest scenariu, Digi RCS | RDS ar rămâne pe dinafară. Sau, cel puțin, ar avea un spațiu mult mai strâmt de negociere.
Comisia Europeană ar putea interveni
O eventuală fuziune între Orange și Telekom ridică niște sprâncene și la Bruxelles. Nu e clar dacă trebuie să vină și de acolo o aprobare, dar Bruxellesul nu se uită cu ochi buni la astfel de fuziuni și achiziții. Pentru că oficialii europeni cred că apariția unor giganți rezultați peste noapte din astfel de înțeleri are o parte bună și una mai puțin bună.
Avantajul ar fi că Europa se poate bate mai bine cu firmele americane și asiatice din domeniu. Ar conta în fața Americii, a Chinei. E o perioadă în care toate țările se pregătesc să implementeze tehnologia 5G și se duce o luptă pe această zonă. Mai ales când gigantul Huawei e acuzat de spionaj și statele membre s-ar putea vedea nevoite să se uite după echipamente în propria curte.
Doar că dezavantajul e în dreptul consumatorilor europeni. Un gigant telecom ar putea dicta totul în Europa. Ceea ce, de fapt, duce la impunerea propriilor condiții pe piață: asta înseamnă, în final, prețuri mai mari pentru consumatorii europeni. Ar rezulta un gigant cu o valoare de piață de peste 110 miliarde de euro.
Legat de această fuziune, dincolo de chestiunile serioase, analiștii preferă să comenteze și într-o notă un pic mai relaxată. Și fac referire la culorile celor două companii.
Parcă n-ar da bine, din punct de vedere vizual, magenta lângă portocaliu, nu-i așa? Îți ia ochii, dar nu într-un mod plăcut.