Volkswagen, BMW și Daimler, amenzi uriașe: de ce au fost sancționați giganții auto

Volkswagen, BMW și Daimler, amenzi uriașe: de ce au fost sancționați giganții auto

Volkswagen, BMW și Daimler au primit amenzi uriașe în Germania. Autoritățile au finalizat o anchetă care viza înțelegeri de tip cartel și au aplicat sancțiuni dure.

Volkswagen, BMW și Daimler sunt giganți ai industriei auto mondiale. Dar asta nu înseamnă că nu se pot preta și la anumite activități mai puțin legale. Este ceea ce au descoperit autoritățile germane, la capătul unei anchete care s-a întins pe mai mulți ani.

Organismele antitrust din Germania au stabilit că cele trei companii auto s-au înțeles între ele pentru a forma un cartel pe piața oțelului. Practic, Volkswagen, BMW și Daimler s-au înțeles în privința prețului pentru a cumpăra oțel la un preț accesibil și în beneficiul lor. Valoarea amenzilor primite de cei trei mari producători se ridică la 100 de milioane de euro.

Cum au format Volkswagen, BMW și Daimler un cartel

Autoritățile din Germania au stabilit că, între 2004 și 2013, producătorii din industria auto s-au întâlnit în mod regulat cu producătorii de oţel şi cu alte companii din lanţul de aprovizionare. În urma acestor discuții, s-au înțeles în privința suprataxelor plătite pentru achiziţionarea oţelului, transmit reprezentanții autorităţii antitrust din Germania.

Pe mai departe, preţurile ilegale rezultate din cartel au fost plătite până cel puţin în 2016. Toate cele trei companii au fost de acord să plătească amenzile și nu au contestat decizia. BMW va plăti 28 milioane de euro, Damiler s-a ales cu o sancțiune de 23,5 milioane de euro, iar Volkswagen restul sumei. De remarcat că reprezentanții VW nu au dorit să comenteze asupra sumei totale pe care trebuie să o plătească.

Piesele din oţel care au făcut obiectul înțelegerii de tip cartel reprezintă mai puţin de 1% din valoarea finală a unei maşini, spun autoritățile germane. Volkswagen nu este pentru prima dată în mijlocul unei anchete de amploare. Cel mai mare scandal din istoria companiei, Dieselgate, i-a adus de asemenea prejudicii uriașe, atât de imagine, cât și financiare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: