28 nov. 2019 | 09:32

Volumul masiv de gunoaie forțează inovația: ce soluții au găsit marile orașe

ACTUALITATE
Volumul masiv de gunoaie forțează inovația: ce soluții au găsit marile orașe

Indiferent dacă reciclezi sau nu, volumul de gunoaie a crescut foarte mult în ultimii ani, iar situația nu pare să devină decât din ce în ce mai gravă.

Conform unui raport al celor de la CNN, aproximativ două miliarde de tone de gunoaie solide sunt generate din zonele municipale. Acea cantitate trebuie să meargă undeva, trebuie transformată sau procesată în cea mai mare parte. În orice alte condiții, ajunge în ocean.

Având în vedere creșterea poluării în concordanță cu cea a populației, din ce în ce mai multe orașe fac mari eforturi de a face față volumului imens de deșeuri generate. Unele dintre ele au început să se folosească de noile tehnologii pentru a transforma deșeurile în ceva util. În consecință, această piață a deșeurilor este în continuă creștere, estimându-se că va ajunge la 530 de miliarde de dolari până în 2025.

Experții sunt de părere că ar trebui să se creeze o competiție între orașele mari pentru a găsi cea mai bună rapidă și utilă cale de a procesa cantități masive de deșeuri. Astfel, vor fi evitate efectele pe termen lung provocate de gropile de gunoi. Necolectate, sortate sau reciclate, deșeurile generate de oameni duc la țevi blocate, inundații și, în final, răspândirea de boli. Nu în ultimul rând, accelerează schimbările climate și încălzirea globală, iar aceasta este o problemă care ne afectează pe toți.

Cel mai bine la capitolul reciclare stă Copenhaga. Danezi fac minuni când vine vorba de transformarea deșeurilor în energie termică și electrică. Centrala de la marginea orașului este subiect de documentar, chiar dacă au trecut câțiva ani de când a fost dată în folosință. Modul său de funcționare este atât de ecologic, încât acoperișul centralei a fost transformat în pistă de schi.

Până și în Vietnam sau China au fost introduse mecanisme avansate de reciclare similare cu cel din Copenhaga. Din păcate, amploarea problemei poluării și deșeurilor din Asia afectează semnificativ eficiența sistemului. Vizavi de avansuri tehnologice, Seoul și Singapore folosesc inteligență artificială pentru colectarea și sortarea mai rapidă a gunoaielor.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele