12 nov. 2019 | 13:35

Aragazul fără fum care generează curent e mai important decât crezi

ACTUALITATE
Aragazul fără fum care generează curent e mai important decât crezi

Țările aflate în curs de dezvoltare se confruntă cu două probleme majore care pot fi remediate cu un singur gadget, accesul la căldură și energie electrică.

În vârstă de doar 26 de ani, nigerianul din imaginea de mai jos a făcut o invenție spectaculoasă prin aparenta simplitate. Numele său este Max Chinnah și a inventat un aragaz care nu generează fum și care, în timp ce gătește, poate încărca un smartphone, o tabletă sau orice altceva folosește USB. Creația sa a beneficiat deja de câteva premii și plănuiește ca primele 1000 de exemplare să fie livrate în zona rurală din Kenya, unde accesul la electricitate este foarte limitat.

Acest produs a fost realizat sub firma Terraoak, pe care Max Chinnah a creat-o împreună cu partenerul său Attigah. Dacă va reuși să strângă finanțarea necesară, cei doi speră să livreze gadgetul din imaginile alăturate în fiecare colț al mapamondului.

Și-a dorit să facă lumea mai bună și a decis că un gadget inteligent este mai bun decât o aplicație mai mult sau mai puțin banală. ”Nu mi-am dorit doar să fac o aplicație care nu adaugă valoare. Așa că am început să mă gândesc la lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru mine. Am fost din totdeauna intrigat de problema schimbării climatice și de cum ne putem lupta împotriva ei pentru a lăsa în urmă o planetă mai bună pentru nepoții noștrii.”, a explicat Chinnah.

aragaz fara fum curent prototipÎn mod previzibil, materializarea acestui proiect nu a fost una ușoară și nu a durat mult până când au venit aprecierile din piață. Dincolo de aprecieri, Chinnah și-a dorit ca nimeni să nu mai treacă prin chinul suferit de bunica sa. Ea a decedat din cauza complicațiilor derivate din probleme de sănătate cauzate de inspirarea pe parcursul mai multor ani a aerului poluat de la aragaz. Poate sună ciudat, dar aceasta este o problemă foarte comună în zonele rurale, unde oamenii ajung să aibă foarte mult fum în casă din cauza procesului zilnic de a-și prepara mâncarea.

”Nu trebuie să fii un om de știință să convingi pe cineva cu bun simț că trebuie să facem ceva în legătură cu încălzirea globală. Dacă ieși din bulă poți vedea efectele schimbării climatice în lumea noastră”, a spus el.

În prima fază, aragazul a câștigat un premiu de inovație în valoare de 10.000 de dolari din partea Conferinței pentru Inovație în Sănătatea Globală din cadrul Universității Yale. O organizație filantropică intitulată Red Cedar a făcut și ea o donație pentru a facilita transformarea gadgetului într-un produs de serie. În curând, ar trebui să ajungă și pe Kickstarter, dacă ți se pare că sună foarte bine.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele