08 nov. 2019 | 08:43

De ce vor fi folosite echipamente Huawei la următoarele alegeri din România

ACTUALITATE
De ce vor fi folosite echipamente Huawei la următoarele alegeri din România

Huawei e în mijlocul unei dezbateri cu SUA. Țara a interzis firmelor americane să colaboreze cu Huawei, iar asta pune probleme dezvoltării de telefoane. Asta e însă pe zona consumer. Pe enterprise, AEP a atribuit un contract pe zona IT firmei. Contractul se referă la sistemele IT folosite la alegerile din România.

Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care se ocupă de alegerile din România, anunță că a atribuit recent un contract pentru achiziția de servere necesare sistemului informatic electoral pentru monitorizarea prezenței la vot și centralizarea rezultatelor alegerilor aferente anilor 2019-2020. Sunt folosite echipamente Huawei.

Planul e ca sistemele acum cumpărate să fie folosite la următoarele alegeri. Conform AEP, a câștigat contractul mai bun, nu a ținut cont că-i Huawei sau altă firmă.

Huawei, compania aleasă de AEP pentru sistemele IT pentru alegeri

De precizat că echipamentele Huawei vor fi folosite de anul viitor. Astfel, primele runde de alegeri vor fi cele locale și parlamentare. Pentru alegerile prezidențiale din zilele următoare, STS spune că a instalat deja alte echipamente, care nu sunt interconectate cu echipamentele achiziționate de Autoritate.

Ce va face Huawei mai exact? Răspunsul vine chiar de la AEP.

„Realizarea infrastructurii hardware de procesare și stocare de date necesară pentru implementarea sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal și pentru centralizarea rezultatelor celor 4 scrutine aferente anilor 2019-2020.”

Contractul are o valoare de 1,13 milioane de lei (fără TVA) și a fost atribuit în urma unei licitații deschise firmei Producton din București. E o firmă care folosește servere cumpărate chiar de la Huawei. La licitație au mai participat firmele: Chrome Computers; Industrial Computer Group; Net Brinel; Power Net Consulting și Prime Telecom.

Chiar STS recunoaște că achiziția s-ar putea dovedi inutilă, pentru că acele echipamente n-au fost verificate anterior.

„Echipamentele achiziționate de AEP nu au fost testate și evaluate din punct de vedere al riscurilor de instituția nostră, drept pentru care nu vă putem oferi un răspuns”, a transmis STS.

Acum nu e clar planul AEP, de ce s-a grăbit pe final de an, iar STS încă nu a evaluat echipamentele.