31 oct. 2019 | 15:55

De ce amână România licitația pentru 5G și ce legătură are Huawei

ACTUALITATE
De ce amână România licitația pentru 5G și ce legătură are Huawei

Toate țările civilizate se pregătesc să implementeze tehnologia 5G, rețeaua de date mobile considerată viitorul în domeniu. România, însă, s-ar putea să ajungă la spartul târgului.

Statul român a promis că va organiza licitația 5G până cel târziu la finalul anului.  Mai sunt două luni până atunci, iar lucrurile se mișcă extrem de lent. Între timp, am aflat și de ce se mișcă atât de lent.

Șeful ANCOM, Sorin Grindeanu, a spus că instituția pe care o conduce a luat decizia să amâne licitația 5G pentru anul viitor. Fostul premier invocă faptul că n-are la dispoziție toate datele necesare şi cadrul legal necesar pentru a lansa procedura.  “Nu este un eşec, este doar o mică întârziere”, spune, la rându-i, vicepreşedintele ANCOM, Bogdan Iana. Numai că lucrurile s-ar putea să fie mai complicate de atât.

România întârzie cu licitația 5G

Sorin Grindeanu dă vina pe factori externi în cazul acestei amânări și arată că “tot ceea ce a ţinut de ANCOM” a fost realizat.

 “Noi suntem obligaţi să oferim operatorilor toate datele şi condiţiile ca să poată veni cu oferte care să le stea şi lor din punct de vedere economic în picioare. Tot ce a ţinut de noi … Noi ne-am făcut treaba, factorii externi ne-au adus în această situaţie. Este o desfăşurare de forţe care a depăşit instituţia noastră”, a adăugat Sorin Grindeanu

Șeful ANCOM susține, așadar, că în absența hotărârilor de guvern privind tarifele pentru spectrul radio şi calendarul de plăţi al licenţelor, nu poate demara licitația. Dar mai e un subiect fierbinte la mijloc pe care Grindeanu l-a menționat.  E vorba de memorandumul semnat între SUA și România, prin care țării noastre i se spune cu cine nu trebuie să lucreze în implementarea 5G. 

Evident că se face referire la chinezii de la Huawei, acuzați că spionează în favoarea Guvernului de la Beijing. Memorandumul România- SUA privind securitatea reţelelor 5G nu a fost încă transpus în legislaţia primară.

“Nu ne putem preface că nu există acest memorandum cu SUA şi atunci cerinţa noastră este transpunerea acestui memorandu care este clasat strict secret în legislaţia primară. Aceşti oameni au dreptul să aibă toate informaţiile când vin să cumpere ceva de la statul român”, a spus Sorin Grindeanu.

El a spus că licitaţia ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2020 dacă ANCOM va putea oferi operatorilor de telecom toate informaţiile necesare.

Statul vrea să obţină cel puțin 580 de milioane de euro din licitaţia 5G.