18 oct. 2019 | 14:52

Scandalul cu polițista de la Rutieră îți arată de ce e penibil să-ți faci dreptate cu vaiete pe net

OPINII
Scandalul cu polițista de la Rutieră îți arată de ce e penibil să-ți faci dreptate cu vaiete pe net

Unul dintre cele mai ridicole scandaluri din acest an a fost generat de o jurnalistă a cărei mașină a fost ușor atinsă. S-a întâmplat în Brașov. Onelia Pescaru a povestit indignată pe Facebook că o polițistă a dat cu spatele zece metri, până s-a înfipt în mașina ei care era blocată în trafic.

Polițista era în civil, dar s-au înțeles la o amiabilă. Nu explică de ce nu au făcut-o pe loc, dar s-au întâlnit ceva mai târziu. Atunci, polițista a venit în uniformă, însoțită de un „alai” și un tutore, dar amiabila s-a dus naibii că, susține jurnalista, ar fi început să se lege de alte defecte. Dă de înțeles că a fost mustrată pentru că nu s-a asigurat și încheie cârnatul de text sec cu: „Nu, nu contest, că prea mi-e silă”.

Aproape că ți se face milă de doamna Pescaru. Poliția se află momentan într-o criză de imagine și, la nervi, tinzi să crezi orice povestioară care pune instituția într-o lumină proastă. Și mai că aș fi mușcat și eu gălușca, dacă textul nu era piperat cu clișee și remarci legate de aspectul polițistei.

Bine am făcut că nu m-am ambalat, pentru că în scurt timp a apărut și cealaltă variantă. Varianta am citit-o din două surse: una de la eternul Marian Godină și alta de la un agent de poliție tot din Brașov și care îi este coleg polițistei.

Cum arată scandalul alimentat de Facebook și cu cealaltă variantă

Ambele relatări spun același lucru. Polițista a venit la lucru, a parcat, și-a dat seama că este parțial în fața unei porți, așa că a intrat la loc și a încercat să așeze mașina mai bine. În acest timp, jurnalista moralistă făcea viraje în zonă și a reușit să se ciocnească puțin de mașina polițistei. Au coborât amândouă, s-a propus amiabila, dar Pescaru se grăbea să ajungă la o emisiune de mare importanță. Au amânat formularul.

Au făcut schimb de numere și, ceva mai târziu, Pescaru a sunat-o pe polițistă să se întâlnească.

Aparent, doamna și-a schimbat complet atitudinea când a văzut-o pe tipă în uniformă. A devenit ostilă, așa că s-a luat decizia ca problema să fie soluționată de un ofițer de la Serviciul Rutier și nu prin Biroul Tamponări, pentru a exclude varianta că ar fi ajutată de polițiștii de acolo. Ambele au primit avertisment, fiecare pentru regula încălcată.

De ce ești penibil dacă te folosești de influență, ca să-ți rezolvi problemele

Cazul ăsta ar trebui să fie o învățătură de minte pentru toți cei care apelează la Facebook, ca să-și rezolve cele mai banale conflicte. Nu e prima dată. Nu de mult era mare vâlvă cu „Monstrul din tren”. Era o poveste dramatică despre o altă jurnalistă care s-a întâlnit cu un necioplit în tren care nu i-a oferit locul copilului ei și s-a mai și plâns că încurcă pe toată lumea cu căruciorul.

A apărut un drept la replică și lucrurile s-au mai calmat.

La fel și în cazul ăsta, probabil că adevărul e undeva la mijloc. Cel mai mult mă îndoiesc de varianta jurnalistei, pentru că felul în care a formulat este cel puțin dubios. Consider că până nu epuizezi toate variantele legale și logice, nu ai ce căuta să-ți plângi de milă în colțul tău de internet în care toată lumea îți cântă-n strună.

Faptul că doamna a ales din start să nu conteste sancțiunea ridică din start un semn de întrebare. Ce om complet nevinovat alege să înghită asta? Cum adică îi este silă? Îi este silă să-și facă dreptate și crede că pe internet se rezolvă toate?

Presupun, prin absurd, că tot ce a înșiruit jurnalista este real. A ales să se lege însă, într-un mod superior, de stilul vestimentar și culoarea părului polițistei. Iar asta spune multe despre om. Nu sunt absolut deloc relevante situației, însă aceste detalii au fost incluse agresiv ca să o atace pe polițistă la alt nivel. Sunt jigniri gratuite și miștouri nesimțite.

Sigur, postarea i-a adus puțină faimă.

A ajuns virală, s-a umplut de comentarii de la diverși turbați care au empatizat cu suferința jurnalistei, însă, odată ce a făcut Godină lumină, reacțiile s-au mai echilibrat.

Într-un final, doamna și-a șters postarea și a revenit ceva mai târziu cu un text și mai lung. În acesta a relatat încă o dată detalii din incident, a vorbit de un caz mai vechi cu poliția și a băgat subtil alte glumițe despre polițistă că e blondă. Hihi.

Cel mai ipocrit lucru din noul ei text este că se plânge de Godină că și-a asmuțit fanii pe ea. Asta în timp ce în textul ei inițial fix asta era atitudinea, cu numele polițistei repetat constant, plus poza cu ea și detalii despre profilul ei de Facebook. Chestia asta se numește „doxing” și este un mod iresponsabil de răzbunare.

Habar n-ai ce oameni sunt pe internet și ce aleg să facă cu informațiile personale, dar nu cred că i-a păsat prea mult jurnalistei că o tânără a devenit victima hărțuirii.

Continui să-mi mențin scepticismul și să cred că adevărul e undeva la mijloc. Și în cazul în care varianta jurnalistei este cea reală, tot consider că modul în care a procedat este de ultimă speță și penibil.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Screenshot cu postarea inițială, acum ștearsă

dreptate internet facebook