16 oct. 2019 | 18:55

Melcii ar putea fi cobai în dezvoltarea inteligenței artificiale pe computere

ACTUALITATE
Melcii ar putea fi cobai în dezvoltarea inteligenței artificiale pe computere

Oamenii de știință se inspiră acum de la melci pentru a crea modele noi de roboți mult mai performante. Cum ar putea roboții să devină mai inteligenți cu ajutorul melcilor?

Se pare că modul în care melcii gândesc atunci când vine vorba despre mâncare, i-ar putea ajuta pe experți să îmbunătățească modul în care roboții viitorului iau decizii.

În acest sens, o echipă de cercetători de la Universitatea Sussex a realizat un studiu care arată că melcii folosesc doar două celule cerebrale pentru a lua decizii complexe. Pe scurt, o celulă îi transmite melcului că îi e foame, iar o a doua îi indică dacă este ceva de mâncare prin preajmă.

Melcii ar putea fi o sursă de inspirație pentru roboții viitorului

În cadrul studiului, cercetătorii au au atașat electrozi în creierele melcilor studiați, cu scopul de a le măsura activitatea. „Ideea e, dacă stăm să ne gândim, genială. Dacă le ies planurile, am putea avea roboți inteligenți, cu creiere alcătuite dintr-un număr redus de componente, dar totuși capabile să realizeze cerințe complexe”, a declarat George Kemenes, profesorul care a condus studiul. „Acest lucru ne arată cum acest sistem îi ajută să se descurce cu câtă energie folosesc odată ce au luat o decizie”.

Cu alte cuvinte, specialiștii vor să creeze niște roboți care să consume cât mai puțină energie în luarea deciziilor, dar cu toate acestea să le și „gândească”. Iar modelul după care funcționează creierul melcilor ar fi perfect dacă ar putea fi adaptat și pentru inteligența artificială. Studiul oamenilor de știință a fost publicat integral în Science Daily.

„Rezultatele noastre pot ajuta oamenii de știință să identifice alte sisteme neuronale de bază care stau la baza unor procese similare de luare a deciziilor. Acest lucru ne va ajuta în cele din urmă să proiectăm„ creierul „roboților pe baza principiului utilizării celor mai puține componente posibile necesare pentru a îndeplini sarcini complexe”, a mai adăugat Kemenes.