11 oct. 2019 | 07:00

Cercetătorii au descoperit cum reușește creierul să înțeleagă cuvintele

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii au descoperit cum reușește creierul să înțeleagă cuvintele

Creierul nostru este cel mai fascinant și mai performant sistem din lume, pe care cercetătorii încă încearcă să-l înțeleagă. De exemplu, acum experții caută să explice cum reușește creierul să înțeleagă cuvintele.

O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, a realizat un studiu care arată că există o mulțime de operații pe care creierul le efectuează pentru a procesa cuvintele care sunt rostite cu voce tare.

În acest sens, cercetătorii au creat o formă de modelare computaţională a înţelesurilor pe care le atribuim cuvintelor iar ulterior l-au testat cu ajutorul voluntarilor.

„Capacitatea noastră de a contextualiza înţelesul unui cuvânt este dependentă de cuvintele din jurul acestuia. Este un proces extrem de rapid, efectuat de către cel mai bun computer pe care îl avem: creierul nostru. Această abilitate nu a fost reprodusă complet cu ajutorul computerelor şi asta datorită faptului că avem o înţelegere limitată asupra acesteia”, explică Lorraine Tyler, directoarea Centrului pentru Vorbire, Limbă şi Creier din cadrul Universităţii Cambridge şi autoarea studiului citat.

Mecanismul prin care creierul percepe cuvintele este mult mai complex decât ai crede

Este vorba despre un proces numit „compoziţie semantică”, în care creierul nostru combină sensul cuvintelor folosite într-o propoziţie pe măsură ce acestea sunt rostite, pentru a înţelege sensul acestora într-un context specific.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii după ce au monitorizat modul în care diferitele regiuni din creierul voluntarilor interacţionau şi îşi transmiteau informaţiile între ele, la auzul unor fraze.

„Modul în care creierul nostru ne permite să înţelegem ce spune cineva, pe măsură ce o spune, este remarcabil”, a mai spus profesoara Tyler. „Analizând fluxul de informaţii în timp real în creier, am arătat cum sensurile cuvintelor sunt interpretate şi puse în context rapid”, a explicat aceasta.