03 oct. 2019 | 17:26

De ce Luna arată diferit în funcție de locul de pe Pământ în care ești

ACTUALITATE
De ce Luna arată diferit în funcție de locul de pe Pământ în care ești

Astrul tutelar al nopții este plin de mistere pe care specialiștii încearcă să le elucideze rând pe rând. De exemplu, știai că Luna se vede diferit în funcție de locul în care te afli pe Pământ? Află care este explicația.

„Din perspectiva noastră, Luna și cerul nocturn sunt rotite la 180 de grade, prin comparație cu prietenii noștri din Emisfera Nordică”, a explicat astronomul Jake Clark, de la University of Southern Queensland din Australia. „În Sud vedem Oceanul Procellarum întunecat al Lunii, din colțul de sud-est, prin comparație cu colțul de nord-vest văzut de observatorii din Emisfera Nordică”.

Modul diferit în care locuitorii planetei văd lumea este sesizabil mai ales atunci când Luna se află în stadiul de semilună. „Data viitoare când planifici o călătorie către o țară de lângă ecuator în timpul semilunii, când Luna apune seamănă cu o față zâmbitoare”, a zis Clark.

Situația cu Luna se întâmplă și în cazul stelelor

În plus, se pare că nu doar Luna apare cu susul în jos, ci același principiu se aplică și stelelor. „Depinde de locul unde te afli pe Pământ, dar în general, constelațiile pe care le vedem în Emisfera Sudică sunt întoarse din nou la 180 de grade, prin comparație cu Emisfera Nordică”, a mai spus Clark. „În Australia, centura Orion este cunoscută drept Tigaia, pentru că arată precum o tigaie uriașă și bătrână”.

Așa că dacă ești curios să afli cum văd vecinii noștri din Emisfera Sudică cerul înstelat, poți face o călătorie până acolo sau mai simplu, poți să te întorci cu capul în jos.

„Astronomia devine dificilă dacă ești un astronom în emisfera nordică care vrea să observe o stea din Sud pe care nu o va putea observa de acasă”, a subliniat Clark. „Noi astronomii avem telescoape de înaltă clasă împrăștiate peste tot în lume – de la Muntele Mauna Kea din Hawaii la Muntele Kent din Queensland, încercând să dezvăluim misterele cele mai mari ale Universului, indiferent de emisfera în care te afli”.